Зеленски тужака Русију код НАТО: Састанак с Алијансом у среду

Украјински председник пожалиће се савезницима због руских потеза у Црном мору

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да што пре сазове Савет НАТО-Украјина због "агресивних" акција Русије у Црном мору, а Алијанса ће му, како је преко Твитера поручила њена портпаролка Оана Лунгеску, испунити жељу већ у среду.

Биће то први састанак Савета формираног на самиту пакта у Вилњусу 11. и 12. јула и одржаће се на нивоу амбасадора.

"Разговарао сам са Столтенбергом о тренутној безбедносној ситуацији, посебно о руским агресивним корацима у Црном мору. Свака дестабилизација у овом региону, прекид наших извозних рута изазваће проблеме са одговарајућим последицама за све у свету. Криза цена је најмања од могућих последица", поручио је Зеленски синоћ у у видео обраћању.

Он је навео да је са Столтенбергом разговарао о даљим корацима за осигурање одрживог рада коридора за жито, преноси ''Украјинска правда''.

"У нашој сарадњи прешли смо на нови, виши ниво - ниво Савета Украјина-НАТО. И овај механизам може да функционише. Ја сам се обратио Јенсу са предлогом да се такав савет без одлагања сазове ради одговарајућих кризних консултација", истакао је Зеленски.

Навео је да ће састанак бити одржан наредних дана како би се превазишла безбедносна криза у Црном мору.

Русија је суспендовала Црноморску иницијативу за жито и
најавила повлачење гаранција за безбедност бродарства у оквиру Црноморске иницијативе за жито, која је престала да важи 17. јула.

Зеленски је предложио Турској и УН да коридор за жито у оквиру Црноморске иницијативе за жито настави да функционише без Русије.

Руски председник Владимир Путин је 19. јула рекао да ће Русија "размотрити могућност" да се врати на споразум о житу, али искључиво ако се њени услови у потпуности испуне.