Свет

Запад знао да Кијев нема оружје да спроведе успешну офанзиву

ЕУ сматра да Украјина мора победити, али немају довољно ресурса да Кијеву дају све што му треба. Све мање вероватноће да ће Украјинци ове године постићи било какав напредак на фронту
Запад знао да Кијев нема оружје да спроведе успешну офанзивуwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Када је Украјина овог пролећа покренула дугонајављивану офанзиву, на Западу су знали да Кијев нема сво оружје које му треба, али су се уздали у храброст украјинских војника за коју су се надали да ће надоместити недостатак оружја, пише данас "Волстрит џорнал". 

Али, то се није десило, због добрих утврђења које је формирала руска војска, њене авијације и смртоносних минских поља. 

"Како полако ишчезава вероватноћа да ће Украјинци ове године постићи било какав велики напредак (на фронту)", Вашингтон и његови савезници суочавају се са могућношћу да ће се сукоб одужити, те да ће бити потребно издвајати још финансијских средстава за Кијев, што ће западни званичници радити са много мањим ентузијазмом него пре, пише "Волстрит џорнал".

У исто време, како наводи лист, председник САД Џозеф Бајден због тога је у компликованој ситуацији, јер многи у Вашингтону сматрају да би сукоб у Украјини и одсуство напретка за украјинску страну могли негативно да утичу на његову председничку кампању пред предстојеће изборе следеће године. 

С друге стране, у Европи наводно све више лидера сматра да Украјина мора да победи, како би се осигурала безбедност континента. Ипак, Европљани и поред тога највероватније неће знатно појачати војну подршку Кијеву, уколико осете нећкање у Вашингтону. Европска унија такође нема довољно ресурса да пружи Украјини све оно што јој треба. 

"Неспособност Кијева да постигне напредак против руске одбране убедила је многе војне посматраче са Запада да је украјинским снагама потребно више обуке како би се извели сложени војни маневри, те да им је потребна јача противваздушна одбрана и много више оружја. Руски дронови и нападачки хеликоптери су се показали као посебно опасни", пише лист.

Ово је потврдио у мају и лидер Украјине Владимир Зеленски у интервјуу за "Волстрит џорнал", када је рекао да је Русија супериорнија у ваздушном простору, а да Украјинци немају довољно добру одбрану због чега ће велики број њих изгинути на фронту. 

image