Свет

Окончан сукоб у Етиопији

Закључен мир измећу Владе Етиопије и Ослободилачког фронта народа Тиграја, очекује се наставак испоруке хуманитарне помоћи
Окончан сукоб у Етиопијиwww.globallookpress.com © T.J. Kirkpatrick

Етиопска влада и регионалне снаге из Тиграја сложиле су се у среду у Преторији да трајно прекину непријатељства, уз посредништво Афричке уније, преносе светски медији.

На састанку су се руковали етиопски амбасадор Редван Хусеин Рамето и портпарол Ослободилачког фронта народа Тиграја (ТПЛФ) Гетачев Реда.

Еритреја, чије се снаге боре заједно са етиопским, не представља страну у мировним преговорима.

Афричка унија, чије је седиште у Адис Абеби, назвала је примирје новом "зором", наводи новинска агенција АФП.

"Две стране у етиопском сукобу су се формално сложиле о прекиду непријатељстава, као и о систематском, уредном и координисаном разоружавању", саопштио је бивши нигеријски председник Олусегун Обасанџо, који је посредовао у споразуму.

ТПЛФ је направио велики уступак од почетка сукоба - да разоружа и реинтегрише своје борце у савезну етиопску војску.

Споразум етиопске владе и тиграјских снага треба да омогући наставак испоруке хуманитарне помоћи. Храна је потребна за скоро 90 одсто људи у северноетиопском региону Тиграја, наводи Светска здравствена организација. Трећина деце у региону пати од неухрањености.

Лекари су известили да у региону недостају основних лекови, вакцине, инсулин, а да људи умиру од глади и болести које је лако спречити. У јавности се поставља питање колико брзо може да стигне хуманитарна помоћ у Тиграј, чије су транспортне везе у великој мери прекинуте од почетка сукоба.

Мир склопљен мир у Преторији је у јавности примљен са опрезом. У марту ове године је већ било закључено "хуманитарно примирје", али су ратна дејства настављена од августа.

Како је све почело

Сукоб етиопске владе и снага у северном региону Тиграј почео је 4. новембра 2020. године. Довео је до хуманитарне кризе у овој земљи. Хиљаде су убијене, а милиони су расељени. 

Снаге Ослободилачког фронта народа Тиграја (ТПЛФ) Владу Етиопије сматрају нелегитимном и тврде да премијер Абиј Ахмед више нема мандат да води земљу.

Владине снаге су у Тиграју интервенисале крајем 2020. Уследила је контраофанзива бораца Тиграја и тешки пораз владиних снага 2021. године. Потом, до краја 2021. године снаге Тиграја су почеле да губе заузете територије. Борци Ослободилачког фронта народа Тиграја (ТПЛФ) удружиле су се и са Ослободилачким фронтом Орома (OLA) у борби против Владе Етиопије.

Сукоб Владе Етиопије са ТПЛФ дестабилизовао је Рог Африке и увукао у рат и Еритреју.

image
VV inauguration
banner