Свет

Кина подстиче приватне инвестиције

Национална комисија за развој и реформе је саопштила да настоји да привуче више приватног капитала, који ће учествовати у изградњи великих националних пројеката
Кина подстиче приватне инвестицијеwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинеска Национална комисија за развој и реформе (НДРЦ) у понедељак је представила мере које промовишу приватне инвестиције у неким инфраструктурним секторима, што треба да појача финансијску подршку приватним пројектима, преноси Ројтерс.

Ова најава је део мера којима Кина покушава да оснажи приватни сектор, следећи смернице Комунистичке партије Кине. Власти су обећале да ће приватни сектор учинити "већим, бољим и јачим" због економског опоравка после пандемије.

Национална комисија за развој и реформе (НДРЦ) је саопштила да настоји да привуче више приватног капитала, који ће учествовати у изградњи великих националних пројеката.

НДРЦ је најавила да ће приватним инвеститорима ускоро постати доступна листа сектора, која обухвата транспорт, водопривреду, чисту енергију и изградњу нове инфраструктуре, посебно у области производње и модерне пољопривреде. Конкретни детаљи о овоме биће објављени касније.

Током протеклих неколико недеља, инвеститори су предузели низ стимулативних мера како би подстакли економију, која је почела да губи замах после почетног скока после епидемије ковида.

"Треба у потпуности препознати значај унапређења приватних инвестиција", наводи се у саопштењу, а НДРЦ ће настојати да одржи пропорционално учешће приватних инвестиција на "разумном нивоу".

У односу на претходну годину, приватне инвестиције су се смањиле за 0,2 одсто, за разлику од државних инвестиција које бележе раст од 8,1 одсто. НДРЦ се обавезала да ће појачати финансијску подршку за приватне пројекте.

НДРЦ ће успоставити и посебан фонд унутар државног буџета који ће обезбедити подршку за 20 градова са високим растом приватних инвестиција, додаје се у саопштењу.

image