Свет

Ердоган се припрема за разговор са Путином, главна тема Споразум о житу

Председник Турске ће на састанку са кабинетом министара разговарати о предстојећим преговорима са председником Руске Федерације
Ердоган се припрема за разговор са Путином, главна тема Споразум о житуwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган намерава да разговара са кабинетом министара о предстојећим преговорима са лидером Русије Владимиром Путином на тему Споразума о житу, објавио је лист "Хуријет", позивајући се на изворе.

Ердоган је раније рекао да очекује да ће у блиској будућности преговарати са руским колегом Владимиром Путином о Споразуму о житу, који би према његовом схватању могао да буде обновљен. Турски лидер је казао да Путин планира да посети Турску у августу, преносе "РИА Новости".

"После састанка Ердогана са украјинским председником Владимиром Зеленским у Истанбулу прошле недеље, пажња је преусмерена на процес везан за житни коридор. Председник Ердоган планира да одржи разговоре са руским председником Владимиром Путином о проширењу споразума, што је једна од главних тема састанка кабинета министара", преноси лист.

На седници владе ће се разговарати и о спаљивању Курана у Шведској и Данској, о процесу приступања Шведске НАТО-у и односима између ЕУ и Турске.

Црноморска иницијатива, коју су 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, престала је да функционише 18. јула. Услови су укључивали извоз украјинског жита, хране и ђубрива из три црноморске луке, укључујући Одесу.

Према речима руског председника, услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље не желе да испуне своја обећања.

Запад је највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ посла – снабдевање сиромашним земљама, укључујући и афричке, никада није остварен, истакао је руски лидер.

Након што је Црноморска иницијатива за жито престала да функционише, затворен је поморски хуманитарни коридор, а Русија ће на све бродове који плове Црним морем ка украјинским лукама гледати као на потенцијалне превознике војног терета и рачунаће да су укључени у украјински сукоб на страни кијевског режима, саопштило је у среду Министарство одбране Русије. Исто је истакло и украјинско Министарство одбране за бродове који плове ка руским лукама. 

image