Рамафоса се спрема за самит Русија-Африка: Покренуће питања афричке мировне иницијативе

Јужноафрички председник ће искористити прилику да развије мировни план који су он и још три афричка председника представили током посета Кијеву и Москви прошлог месеца

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса искористиће своје присуство на предстојећем самиту Русија-Африка да унапреди мировну иницијативу о Украјини, коју су претходно представили афрички лидери, пише лист "Фајненшел тајмс", позивајући се на неименоване јужноафричке званичнике.

Учесници Афричке мировне иницијативе рачунају на сусрет са руским председником Владимиром Путином 28. јула у Санкт Петербургу, казао је раније за "РИА Новости" извор близак организацији састанка.

"Јужноафрички председник ће искористити прилику да развије мировни план који су он и још тројица афричких председника представили током посета Кијеву и Москви прошлог месеца", навели су јужноафрички званичници.

Партнерски односи Русије и афричких земаља имају јаке, дубоке корене и одувек су их одликовали стабилност, поверење и добре намере, указао је руски председник Владимир Путин у чланку објављеном јутрос поводом самита Русија-Африка који ће бити одржан 27. и 28. јула у Санкт Петербургу.

Лидер Русије се у јуну састао са делегацијом афричких лидера међу којима је био и председник Јужне Африке Сирил Рамафоса. Пре састанка са Путином, афрички лидери су своју мировну иницијативу за Украјину представили украјинском председнику Владимиру Зеленском на састанку у Кијеву.

Афричка иницијатива за решавање украјинске кризе се састоји од десет тачака које се тичу безбедносних гаранција, слободе кретања житарица преко Црног мора, ослобађања ратних заробљеника и што скоријег почетка преговора.