Свет

Несташица муниције, Немачка се наоружава: 20 милијарди до 2031. године

Берлин је месецима након почетка сукоба у Украјини покушавао да сакрије тачан број расположивих артиљеријских граната, али је недавно изашло на видело колико је ситуација заправо драматична
Несташица муниције, Немачка се наоружава: 20 милијарди до 2031. годинеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Немачка ће до 2030. уложити више од 20 милијарди евра у муницију, изјавио је министар одбране ове државе Борис Писторијус.

Оружане снаге Немачке суочавају се са несташицом муниције, а таква ситуација постала је сасвим нормална за званичнике. Војска тренутно има задовољавајући број самоходних "панцер" хаубица, од којих је 14 ове године већ предато Украјини. Међутим, муниције за овај систем је толико мало да је војницима ретко дозвољено да тренирају са правим гранатама.

Писторијус је нагласио да су "најсавременији системи наоружања бескорисни без муниције" и да је, због тога, одржива набавка пројектила главни приоритет за министарство и челнике немачке индустрије наоружања.

Велика празнина у складиштима муниције дуго није забрињавала надлежне у немачком Министарству одбране. Након поновног уједињења, још један копнени сукоб у средњој Европи био је практично искључен. Политичари су на трупама штедели колико год су могли, у склопу "дивиденде мира".

Међутим, од почетка сукоба у Украјини, немарност је изазвала велики проблем. Немачка влада би, да је била пажљивија, Кијеву могла да понуди знатно веће количине муниције коју хитно тражи.

Берлин је месецима након почетка сукоба у Украјини покушавао да сакрије тачан број расположивих артиљеријских граната, али је недавно изашло на видело колико је ситуација заправо драматична.

Пре неколико недеља Министарство финансија је у поверљивом допису Бундестагу саопштило да трупе тренутно имају само око 20.000 пројектила од 155 милиметара. Према одредбама НАТО-а Бундесвер би требало да има муниције колико је потребно за 30 дана интензивних борби - најмање 230.000.

НАТО би ово правило требало да укине до 2031. године, али су званичници Алијансе ипак били изузетно непријатно изненађени када су сазнали колико су немачке залихе шупље.

У јуну, готово 16 месеци након почетка сукоба, Бундестаг је одобрио неколико оквирних уговора вредних више милијарди долара за артиљеријску и тенковску муницију за немачке и украјинске оружане снаге.

За ову и следећу годину најављени су први пакети од по 20.000 метака, а Писторијус тврди да ту неће стати, већ да ће бити реализовани и други пројекти.

Међутим, дуг је пут до залиха од 230.000 метака, што је проблем, посебно за украјинске војнике.

Извршни директор компаније за производњу оружја "Рајнметал" наводи да је Украјинцима потребно око милион јединица пројектила, и да Немачка то тренутно не може да обезбеди. Он каже да ће идуће године годишња производња бити повећана на 600.000 јединица, и да би тада муниције требало да буде више него што се потроши у Украјини.

image