Свет

САД не журе с испоруком својих ракета дугог домета Украјини: Имате британске и француске

Проблем сада није могућност Украјинаца да гађају у дубину територије, није проблем хиљаду километара далеко, него један километар испред њих, у минским пољима, рекао је бивши званичник Пентагона Колин Кал
САД не журе с испоруком својих ракета дугог домета Украјини: Имате британске и францускеwww.globallookpress.com © © Defense Ministry

Бајденова администрација за сада остаје при ставу да неће испоручити ракете дугог домета Украјини, а према тврдњама неименованих званичника, иако постоји притисак и споља, од Кијева, као и изнутра, од дела републиканаца и демократа, нема промене одлуке нити се о томе дискутовало претходних месеци.

Пентагон сматра да постоје ствари које су Кијеву нужније од америчке ракете дугог домета АТАЦМС и забринут је да би слање довољног броја овог комада наоружања Кијеву озбиљно нарушило америчку спремност на могуће друге сукобе. Број АТАЦМС-а у америчким складиштима је ограничен, и они треба да буду замењени следећом генерацијом ракета за прецизне ударе дугог домета ("присм") за које се очекује да уђу у употребу у војсци до краја ове године, кажу званичници са којима је разговарао "Вашингтон пост".

"Локид Мартин" и даље производи 500 АТАЦМС-а годишње, али је целокупна производња намењена продаји у иностранству.

Украјинци су напоменули да им је АТАЦМС, са дометом већим од 300 километара, неопходан како би гађали командна места и логистику знатно иза руских борбених линија, а украјински председник Владимир Зеленски изјавио је почетком јула у Прагу да је без оружја дугог домета тешко не само водити контраофанзиву, већ и одбрану.

АТАЦМС би омогућио украјинским оружаним снагама да добаце најдаље у територију Крима са својих тренутних борбених положаја, укључујући и Керчки мост и руску поморску базу у Севастопољу, пише амерички медиј.

Упитан на безбедносном форуму у Аспену прошле недеље шта је у врху украјинских приоритета, шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак рекао је да је његов одговор на то питање једноставан.

"Треба нам АТАЦМС и чекамо одлуку о њима", навео је украјински званичник.

Део чланова конгреса и америчких званичника врше притисак на Бајденову администрацију да ту одлуку одобри. Прошлог месеца, Комитет за оружане снаге Представничког дома укључио је средства за слање АТАЦМС-а Украјини у свој нацрт буџета за одбрану, а Комитет за спољне послове Представничког дома усвојио је резолуцију којом се позивају Сједињене Државе да одмах обезбеде ракете.

Од прошле године, администрација наводи неколико разлога због којих се суздржава да такву одлуку донесе. Првобитно се радило о забринутост да би Украјина овим ракетама могла да гађа руску територију и тако распали сукоб између САД и Русије. Москва је ставила до знања да би и испорука овог оружја значила прелажење црвене линије.

Ове бриге сада су, изгледа, по страни, будући да је Бајденова администрација изјавила да су задовољни са јавним изјавама и писаним обећањима Украјинаца да неће гађати дубље у територију Руске федерације, а званичници кажу да иако је било неколико кршења таквих обећања, Украјина углавном поштује обећано.

Велика Британија и Француска недавно су обезбедиле Кијеву ракете чији је домет око 220 километара, готово три пута више од оних које је Украјина претходно имала, али ипак мање од могућности америчког АТАЦМС-а.

Донедавни подсекретар Пентагона за политику Колин Кал изјавио је почетком овог месеца да са британским и француским пројектилима, Украјинци сада имају још мање потребе за оним америчким.

"Проблем сада није њихова могућност да гађају у дубину територије. Они ту могућност имају и то раде. Проблем није хиљаду километара далеко, него један километар испред њих, у минским пољима", рекао је Кал.  

И командант Здружених снага америчке војске генерал Марк Мајли говорио је недавно о минским пољима, тешкој борби и украјинској офанзиви која споро напредује.  

"Различита ратна сценарија су разматрана претходно и предвиђала су одређени напредак, али то је успорило. Зашто? Зато што је то разлика између рата на папиру и правог рата. Ово су прави људи у правим оклопним возилима који заиста чисте права минска поља и заиста гину", описао је Мајли.  

Не само да АТАСМЦ не би променио ток борби у Украјини, него би смањио употребу ХИМАРС-а или ГМЛРС-а, вишеракетних артиљеријских система који могу да испале шест пројектила истовремено на удаљеност од око 80 километара, навео је један званичник министарства одбране.

"Имамо ограничен број АТАЦМС-а за извоз, а за раздаљине веће од домета ГМЛР-а, Украјинцима су дате ракете 'сторм шедоу' и СЦАЛПС", рекао је он.  

АТАЦМС су навођене ракете тешке готово две тоне, а њихова цена је 1,5 милиона долара. Тачан број ових пројектила који поседује америчка војска је строго поверљив, али је познато да је "Локид Мартин" од почетка производње направио свега 4.000 комада овог наоружања за потребе оружаних снага САД, док је око 900 продато савезницима и партнерима у иностранству.

image