Свет

Након избора без победника, у Шпанији сада могућа "велика коалиција" левице и деснице

Феихо ће покушати да постигне споразум са Социјалистима актуелног премијера Педра Санчеза, тврде извори "Еурактива"
Након избора без победника, у Шпанији сада могућа "велика коалиција" левице и деснице© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Након што су избори у Шпанији окончани без јасног победника, актуелни премијер Педро Санчез мора да одлучи да ли ће формирати коалицију са "екстремистима" или са "центристима", рекао је високо позиционирани функционер Народне партије (ПП) за "Еурактив".

Иако је ПП, чланица Европске народне партије (ЕПП), освојила највише гласова и посланичких места на парламентарним изборима, они највероватније неће успети да формирају коалицију. Санчез се налази у нешто бољој позицији, али и њему би требала подршка неколико других партија, укључујући и каталонске и баскијске сепаратисте.

"Као центриста (Санчез), да ли жели да разговара са још једним центристом, лидером ПП-а Албертом Нуњезом Феихом, или ће прихватити екстремисте како би наставио да влада", рекао је "Еурактивов" извор из ЕПП-а, наглашавајући да ће Феихо позвати Санчеза на разговоре о коалицији.

Извор је рекао да ће ПП, као странка са највећим бројем гласова, предводити "разговоре о формирању нове владе, а да ће прво звати Социјалисте".

На питање да ли то значи да они желе да формирају тзв. велику коалицију са левим центром, он је рекао - "у идеалном свету, да".

"Шпанци желе промену, стабилност и дијалог између две највеће политичке снаге", рекао је он, додајући да ће разговарати и са десничарским Воксом, али да они "ни под којим условима неће бити део владе".

Избори су окончани са парламентом у ком је изузетно тешко доћи до већине и у ком ће компромиси бити неопходни, пошто ниједан блок није освојио најмање 176 посланичких места, колико је потребно за формирање владе.

Како би дошли до неопходне већине, Санчеезови Социјалисти и левичарски Сумар, некадашњи Подемос, морали би да добију подршку каталонских и баскијских сепаратистичких партија, што ПП сматра недопустивим.

У исто време, Народна странка је освојила "тек" 136 посланичких места, док слаб резултат Вокса - који је освојио 33 посланичка места, 11 мање него 2019. године - значи да ни коалиција те две странке није довољна за већину.

Анонимни извор упознат са дешавањима у Народној партији је за "Еурактив" рекао да је Феихо јасни победник избора и да је он успео да значајно повећа број гласова и посланичких места своје партије у односу на прошле изборе.

"Санчез мора да донесе одлуку што пре, пошто Шпанија тренутно председава Саветом ЕУ, како се не би створило још нестабилности", рекао је он.

Феихо је, наводно, спреман да Санчезу понуди "пакт у четири, или пет тачака" у замену за подршку мањинској влади ПП-ја која би владала самостално.

У ЕПП-у незадовољни резултатима

Како наводи извор из Европске народне партије, они су веома незадовољни слабим резултатом Вокса, укључујући и председника те групације Манфреда Вебера.

Други извор је за "Еурактив" рекао да је Вебер желео коалицију између Народне партије и Вокса, која би коначно збацила Сачеза и Социјалисте.

"Вебер је изгубио велику опкладу. Он је рачунао да ће Феихо доћи на власт и ојачати његов утицај у Бриселу", рекао је извоз из ЕПП.

"Вебер је мислио да може да прекопира модел из Шведске или Финске, али није успео."

Гласине о наводном сукобу између Вебера и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која долази из исте политичке групације, последњих месеци постају све гласнији. 

Док је Вебер наводно отворен за сарадњу партија чланица ЕПП са десничарима, Фон дер Лајенова сматра да би оне требало да остану ближе центру, чак и ако то значи сарадњу са левицом.

Шпански медији већ су почели да спекулишу да би Феихов неуспех да освоји већину могао да доведе и до његове смене на чеку Народне партије.

Критичари већ наводе да Изабел Дијаз Ајусо, председница региона Мадрид, циља његову функцију. 

image