Свет

Нови проблеми за "синдикалца Џоа": Штрајкови би ускоро могли да паралишу Америку

Иако воли да се хвали како је близак са синдикатима, односи Беле куће и водећих организација америчких радника далеко су од идиличних
Нови проблеми за "синдикалца Џоа": Штрајкови би ускоро могли да паралишу Америку© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Џозеф Бајден себе воли да зове "председником који је најближи синдикатима" у америчкој историји. Он је користио слику "синдикалца Џоа" у многим политичким кампањама.

Ипак, иза затворених врата, односи између његове администрације и великих синдиката су далеко нестабилнији него што се представљају. И они би ускоро могли да се драстично погоршају, пише "Политико".

У наредних неколико месеци, или чак недеља, Бајден би могао да се суочи са серијом великих штрајкова који имају потенцијал да пољуљају економију и угрозе његове шансе за реизбор.

Највећи проблем представља синдикат радника у ауто-индустрији, чији је нови лидер, левичарски настројени Шон Фејн, критиковао председничку администрацију зато што је обећала милијарде долара субвенција за производњу електричних аутомобила, али није учинила ништа да услиши захтеве радника за већим платама и бољим условима рада.

"Политико" наводи да су у Бајденовом тиму изненађени због чињенице да тај синдикат још није подржао актуелног председника на предстојећим изборима, док се Демократе припремају за потенцијалне штрајкове почев од септембра.

Потенцијална обустава рада запослених у УБП-у, једне од водећих америчких курирских служби, такође би могла да направи велике проблеме. Глумци и сценаристи у Холивуду већ штрајкују, што је очекивао привукло доста пажње америчких медија.

Сваки од тих штрајкова би, узет појединачно, представљао проблем по Белу кућу. Ако би се сви догодили у исто време, то би био огроман тест за председника - да ли да подржи групу гласача на коју се традиционално ослањао, или да им се супротстави и "погура" ка свом ривалу, Доналду Трампу?

Синдикални лидери, али и поједини високи функционери Демократске партије од Бајдена захтевају да се не меша. Ипак, како пише "Политико", чланови његовог тима не одбацују могућност да би он могао да активира "уколико то од њега буде тражено".

Бајден се, ипак, у прошлости већ ангажовао како би спречио штрајк железничара, чиме је разљутио своје синдикалне савезнике. Он ће се наћи у искушењу да то уради поново, поготово ако неколико штрајкова буде најављено у исто време.

Поједини прогресивни политичари се плаше да би краткорочни циљеви, попут победе на изборима, могли да доведу до одлука које су лоше на дужи рок.

"Понекад је најбоље не мешати се", рекла је чланица Представничког дома из Њујорка Александрија Окасио-Кортез након састанка са синдикалцима.

Чланови представничке администрације тврде да је мало вероватно да ће доћи до значајних финансијских последица уколико до штрајкова буде дошло, тврдећи да се економија полако опоравља.

Ипак, чињеница је да се Бајденова администрација и ново руководство синдиката радника у ауто-индустрији не познају добро, као и да је један део особља Беле куће изненађен Фејновим доласком на његово чело.

Како наводи "Политико", у Бајденовој администрацији постоји страх да би сукоб са синдикатима могао да има значајне негативне последице на шансе актуелног председника на председничким изборима следеће године.

Доналд Трамп већ неко време покушава да добије подршку синдиката радника у ауто-индустрији, што у овом тренутку делује мало вероватно. Ипак, он би могао да понови оно што је учинио 2016. године - када је добио подршку неколицине утицајних синдикалних вођа.

Бајден се налази и на удару левог крила сопствене партије, пошто су чланови прогресивног кокуса забринути да велике субвенције за развој "зелене индустрије" неће створити добро плаћене и синдикализоване послове.

image