Наставља се битка са пожарима у Грчкој: Угрожени Родос, Kрф и Евија

На гашењу пожара ангажоване су јаке копнене снаге и четири авиона и хеликоптер, а очекује се њихово појачање и другим ваздушним средствима

Битка са пожарима у Грчкој настављена је и данас на четири главна фронта - на острвима Родос, Kрф и Евија и области Дерванакије у Ахаји, преноси Kатимерини.

На Родосу ватрогасне јединице настоје да локализују активне пожаре, а од јутрос је настављено гашење из ваздуха.

Како се наводи, два авиона и три хеликоптера ангажовани су тренутно као помоћ ватрогасцима на копну, а њихов број ће се током дана повећавати.

У том подручју дувају јаки ветрови, који посебно отежавају рад копнених снага, а стварају нове пожаре.

Очекује се да ће данас бити посебно тежак дан за Родос, јер је према мапи за предвиђање пожарног ризика, коју је издао Генерални секретаријат цивилне заштите у Грчкој, острво у највишем стању приправности 5.

Мештани насеља Генади, Вати, Масари, Малонас и Kалатос током јучерашњег дана добили су наредбу да се евакуишу у безбедном правцу, наводи Kатимерини.

Према сателитским снимцима свемирског програма ЕУ "Kоперник", размере штете од шумског пожара на Родосу су огромне, а више од 140.000 хектара је уништено.

На Евији је током ноћи у области Kаристоса, послато упозорење становницима Платанистоса да се евакуишу у Kаристос, а борба са пожарима у источном делу острва је настављена.

Такође, настављена је и потрага за фармером који је нестао у недељу пре избијања пожара, али за сада нема резултата.

Две летелице пружају подршку из ваздуха ватрогасцима које делују на копну у Kаристосу, док ће друге бити послате током дана.

Ватра и даље гори на Kрфу где је, према подацима ватрогасне службе, дошло до пожара у области Палаје Перитије.

На гашењу пожара ангажоване су јаке копнене снаге и четири авиона и хеликоптер, а очекује се њихово појачање и другим ваздушним средствима.

Ситуација са пожаром у Дервенакији, Ахаја, благо је побољшана.

Током ноћи у клисури Вураикос дошло је до неколико разбуктавања, које су, упркос потешкоћама које постоје због непроходности тог подручја, локализовале ватрогасне снаге које су биле у приправности током целе ноћи.

Према Мапи предвиђања опасности од пожара, које су издале грчке власти, за данас се предвиђа екстремни ризик од пожара - Стање узбуне (категорија ризика 5) за регион Kрита (Ретимно, Ираклион, Ласити регион) Јужноегејски регион (Регион Родос), док је веома висок ризик од пожара (категорија ризика 4) предвиђена за више региона.