Украјина признала предност Русије у електронском ратовању: Далеко су испред нас

Кијев је требало раније да почне да развија опрему за електронско ратовање и то је један од разлога неуспешне контраофанзиве украјинске војске, рекао је портпарол Ратног ваздухопловства Украјине Јуриј Игнат

Русија је далеко супериорнија у односу на Кијев у електронском ратовању, пре свега у борби са беспилотним летелицама, због чега офанзива иде споро, изјавио је портпарол Ратног ваздухопловства Украјине Јуриј Игнат.

"Далеко су испред нас. Дрон не мора да буде оборен противваздушним ракетама или противваздушним топовима. Једноставно га можете натерати да слети тако што ћете га пресрести системима за електронско ратовање", казао је Игнат за портал "Страна.уа".

Према његовим речима, Украјина је требало раније да почне да развија опрему за електронско ратовање, као и да је то један од разлога неуспешне контраофанзиве Оружаних снага Украјине.

Како је додао, "Русија данас има моћне системе који ометају рад украјинских одбрамбених снага".

Наиме, украјинске власти покушавају да укажу на различите разлоге како би објаснили неуспех своје офанзиве.

Раније је командант Оружаних снага Украјине генерал Александар Сирски изјавио да руска војска има предност у односу на Оружане снаге Украјине у артиљерији и људству. Осим тога, према његовим речима, значајна предност Русије лежи у могућности да обезбеди муницију.

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков у интервјуу за Си-Ен-Ен признао је да "контраофанзива Кијева касни", а међу разлозима је навео недостатак муниције и ПВО система. 

Руско Министарство одбране саопштило је да украјинска војска безуспешно покушава да изврши офанзиву од 4. јуна. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да су Оружане снаге Украјине изгубиле више од 26 хиљада људи од почетка контраофанзиве, док је руски председник Владимир Путин истакао да украјинске трупе нису успешне ни у једном правцу.