Свет

Како је једноумље Урсуле Фон дер Лајен отерало европске комесаре: "Ствари сазнајемо из медија"

Одлуке је доносила иза затворених врата, са малом групом саветника. Комесари су се често осећали искључено, чак и када је одређена политика директно утицала на њихове портфеље
Како је једноумље Урсуле Фон дер Лајен отерало европске комесаре: "Ствари сазнајемо из медија"www.globallookpress.com © IMAGO/Ton Molina

Урсула фон дер Лајен је најмоћнија жена Европе, која је водила блок кроз пандемију, поправила нарушене односе са Америком, управља потезима ЕУ када је у питању сукоб у Украјини. Ипак, председница Европске комисије не може да одржи сопствени тим на окупу, пише "Политико" и наводи да се, годину дана пре истека мандата, ЕК суочава са све већим бројем стручњака који "напуштају брод". 

У међувремену, спекулише се и о судбини саме Фон дер Лајен (64) и о томе да ли ће некадашња министарка одбране Немачке покушати да добије још један петогодишњи мандат на челу ЕК. 

Усред свих неизвесности и кадровских промена, Брисел и даље има пуне руке посла. Европске економије се суочавају са последицама инфлације, док се политичке елите боре са растућом миграцијом и сукобом у Украјини. Чини се да стабилно вођство никада није било потребније, али је, примећује портал, председница ЕК остала сама на ветрометини. 

За 11 месеци, ЕУ чекају избори на којима се бира више од 700 чланова Европског парламента, у 27 држава блока, након чега следи избор нове Комисије, а можда и новог руководиоца уместо Фон дер Лајен. 

Али пошто се она још није изјаснила да ли ће се опет кандидовати за председницу ЕК, многи од европских комесара не чекају ни часа, па је последњих неколико недеља забележено више одлазака.

Извршни потпредседник Франс Тимерманс, коме је измакла функција председника Комисије 2019. године, најавио је да жели да се кандидује за премијера Холандије, након колапса владе Марка Рутеа.

Маргрете Вестагер, још једна извршна потпредседница ЕК, бацила је око на место шефа Европске инвестиционе банке, а комесарка ЕУ за иновације и истраживања Марија Габријел већ је дала оставку и вратила се у Бугарску да преузме функцију министарке спољних послова. 

Ради шта хоће

На неки начин, потрага за послом је уобичајена при крају мандата. Портпарол ЕК је одбацио идеју да одласци поткопавају ауторитет Фон дер Лајен. 

"У питању су два извршна потпредседника који приводе крају други мандат као комесари. То је у ствари показатељ успеха, јер су они сада кандидати за високе послове у европској и домаћој политици", рекао је портпарол, мислећи на Вестагер и Тимерманса. 

То, ипак, не објашњава у потпуности зашто се чланство ЕК осипа. 

Можда је крив и начин управљања актуелне председнице. Иако неки оцењују да је Фон дер Лајен "најмоћнији шеф ЕК од Жака Делора", својим поступцима, као што је централизовано доношење одлука, умела је да изнервира колеге. 

Одлуке је, како наводи портал, доносила иза затворених врата, са малом групом саветника. Комесари су се често осећали искључено, чак и када је одређена политика директно утицала на њихове портфеље. 

Неименовани званичник из Брисела оценио је за "Политико" да је проблем у томе што Фон дер Лајен пре тога није била премијерка, јер "свако ко је водио владу зна да мора да се консултује са људима, да прави уступке". 

"Жан-Клод Јункер је био мајстор за то. Фон дер Лајен није", поручио је званичник. 

Други бриселски званичник слаже се да је њено једноумље постало проблем, те да није колегијална. 

"У много случајева комесари сазнају ствари преко медија. Људи осећају да она ради шта она хоће - што није нужно лоше - али да не подстиче дискусију и дебату", истакао је саговорник "Политика". 

Мандат важнији од агенде

Већина несугласица је остала иза затворених врата, али је, у неколико случајева, незадовољство изашло на видело, претећи да поремети агенду Фон дер Лајенове. 

Фон дер Лајен је била посебно повучена током недавне контроверзе око закона ЕУ о рестаурацији природе, кључног елемента њеног Зеленог договора. Суочена са побуном сопствене политичке групе у Европском парламенту, Европске народне партије (ЕПП), углавном је остала тиха, уздржавајући се од јавне борбе за оно што је кључни приоритет њеног петогодишњег мандата.

Закон је преживео веома неизвесно гласање, али је очигледна невољност Фон дер Лајенове да се заложи за сопствену политику схваћена као показатељ да је више забринута да не узнемири своју политичку групу, чија подршка јој је потребна ако се кандидује за други мандат, него да испуни агенду. 

Још један извор огорчења била је њена најава на самиту Савета Европе у Рејкјавику да ће гранична агенција ЕУ, Фронтекс, радити са Уједињеним Краљевством на питањима миграција. Фон дер Лајен је сама склопила договор, остављајући не само своје комесаре већ и друге владе ЕУ да сами сазнају детаље. 

Познаваоци прилика оцењују да је проблем у томе што председница ЕК у суштини не разуме комесаре и због тога се мучи да направи јединствен тим. Наводи се да никада није постојао скуп вредности који би им био заједнички, те да је Фон дер Лајен водила Комисију као технократа.

image