Свет

Украјински министар одбране: Мало каснимо, али све иде по плану

Резњиков каже да је његова земља постала источни штит НАТО-а
Украјински министар одбране: Мало каснимо, али све иде по плануwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков изјавио је да ће Кијев да настави са нападима на Крим и Керчки мост, признајући да украјинска контраофанзива касни у остваривању зацртаних циљева, извештава Си-Ен-Ен.

Прошле недеље Русија је напала јужни лучки град Одесу, а Украјина је наставила са нападима на Крим. Мета украјинских дронова била су складишта муниције, а пре недељу дана Украјинци су напали Керчки мост.

"Све ове мете су званичне, јер ће то смањити њихов капацитет да се боре против нас и помоћи да се спасу животи Украјинаца", рекао је Резњиков.

Упитан да ли је циљ Украјине да трајно онеспособи мост, Резњиков је одговорио: "Нормално је да уништавамо логистичке линије непријатеља како бисмо спречили да добија више муниције, горива, хране, итд. Зато ћемо и даље користити ову тактику."

Пету ноћ руских удара у Одеси за редом, дроновима су напали лучку инфраструктуру, циљајући залихе житарица. Ово се дешава након што се Москва повукла из споразума о житу.

"Овај приступ је апсурдан, али то је само нови доказ да је Русија терористичка држава", рекао је Резњиков.

Исцрпљујућа контраофанзива Украјине није донела значајнији напредак

Високи руски званичници саопштили су да су напади на Одесу одговор за напад на Керчки мост.

"Русија је саопштила да је то одговор на нападе на њихову територију, али они се боре са цивилима", тврди Резњиков. "Зато их називам пљачкашима, силоватељима и убицама."

Упитан да ли Украјина планира да појача нападе на руске бродове у Црном мору, он је рекао: "Имамо капацитете за то. Ако нам прете на Црном мору, мораћемо да одговоримо."

Током последњих недеља, украјинска противваздушна одбрана покушава да се супротстави нападима на Одесу.

Исцрпљујућа контраофанзива Украјине није резултирала значајнијим напретком, примећује Си-Ен-Ен, упркос томе што су западни савезници донирали Кијеву огромну помоћ, која се мери милијардама долара и обучили су стотине војника.

Међутим, Резњиков тврди да "контраофанзива иде по плану", додајући: "Наши генерали и команданти виде праву ситуацију на бојном пољу. Морам да поновим: за нас је главна вредност живот наших војника."

На питање да ли контраофанзива касни, он признаје да је тако. Резњиков додаје да ће, уколико украјинске снаге пробију одбрамбене линије ка Азовском мору, то представљати "добар резултат" за Кијев. "Морамо да мислимо на живот наших војника. Руси користе војнике као топовско месо."

"Мислим да ћемо победити у овом рату", тврди Резњиков, који каже да Украјина вратила територије око Херсона и Харкова.

Резњиков додаје да ће обука украјинских пилота за авионе Ф-16 почети у августу. Да Кијев сада има авионе Ф-16, додао је, "сигурно" би до сада направили већи напредак у контраофанзиви.

"Источни штит Европе"

Сукоб у Украјини променио је безбедносни пејзаж у Европи. Самит НАТО-а, одржан у јулу, у литванској престоници Вилњусу, почео је молбама украјинског председника Владимира Зеленског да Украјину приме у Алијансу, упркос противљењу западних савезника.

"После победе, пријем Украјине биће у интересу НАТО-а, јер ми смо постали источни штит НАТО-а, или источни штит Европе", рекао је Резњиков.

Украјина је, каже Резњиков, стекла "право борбено искуство како да одврати Русе, порази их и победи, употребом стандардног наоружања НАТО-а", додао је он.

Резњиков сматра да ће кандидатура Украјине за чланство бити прихваћена у јулу 2024. године, када би требало да се одржи самит НАТО-а у Вашингтону, поводом обележавања 75. годишњице Алијансе.

Упитан да ли мисли да ће рат завршити до следећег лета, украјински министар је одговорио: "Да, победићемо у овом рату."

image