Умирујући извештај са Крфа: Добро смо, хвала Богу

Ноћас око један после поноћи локализован је пожар у селима Луш и Лавки на североистоку острва, али смо јутрос око 7 сати добили информацију да ватра тиња на једном месту у близини места Стара Перитија

Ватра која се јуче ширила грчким острвом Крф обуздана је, али и поред локализованих пожара у селима на обронцима планине Пантократор, ситуација се данас опет погоршала, каже за РТ Балкан председник Удружења грчко-српског пријатељства Жељко Поповић.

"Ноћас око један после поноћи локализован је пожар у селима Луш и Лавки на североистоку острва, али смо јутрос око 7 сати добили информацију да ватра тиња на једном месту у близини места Стара Перитија. Надамо се да ће и то бити убрзо стављено под контролу", наводи саговорник нашег портала.

Према његовим речима, у гашењу пожара учествује више хеликоптера и канадера.

"Горе неприступачни делови, где је крш и голет. Добро је да осим жбунастог растиња и суве траве, тамо нема маслињака, то нам је јако важно, да не настрада четири милиона стабала маслине по којима је острво надалеко познато", напомиње Поповић.

Он додаје да осим петочлане српске породице која је јуче напустила хотел у коме је боравила, није чуо да су други Срби морали да прекину летовање.

"Евакуисано је 2.500 туриста и мештана. Ми смо у граду, 32 километара од места на коме букти пожар. Јуче су биле и смене страних гостију, у сталном смо у контакту са агенцијама и водичима и надамо се и Богу молимо да не буде никаквих проблема", наводи саговорник РТ Балкана.

Градоначелник Северног Крфа Гиоргос Махимарис каже да су куће у Лушу угрожене, за разлику од оних у Лавкију.

"Људи се евакуишу у градску кућу Ахаравис и у општинску салу. Почели смо са превозом грађана, почевши од старијих. Нажалост, неки људи одбијају да напусте своје домове. Ветар је тренутно јак, тако да смо од јутра имали велико распламсавање", ​​објашњава он.

У вези са селом Лавки, Махимарис наглашава да се "дужина захваћеног фронта повећава, али да место још увек није угрожено".

"Тражили смо да нам се пошаље још летелица. Људски животи су нам приоритет", закључује он за портал Катимерини.