Свет

Твитер раскринкао објаву Беле куће

Објава о рекордном повећању пензија захваљујући Бајденовом "вођству" обрисана је након што је Твитер указао да је прави узрок повећања - висока инфлација
Твитер раскринкао објаву Беле кућеwww.globallookpress.com © Avishek Das/Keystone Press Agency

Бела кућа обрисала је своју објаву са Твитера у којој се похвалила због повећања пензија старијим грађанима након што је та друштвена мрежа додала "контекст" у виду поруке где се објашњава да је до повећања дошло захваљујући закону из 1972. године који предвиђа аутоматска повећања на основу поскупљења животних трошкова.

"Пензионери ће добити највеће повећање пензија у протеклих десет година захваљујући вођству председника Бајдена," гласио је твит објављен у понедељак.

Од среде се овај твит више не може пронаћи на званичном профилу Беле куће, указује "Политико".

Бела кућа се најпре није обазирала на захтев да прокоментарише "контекст" прикачен уз свој твит. Након што је твит обрисан, портпарка Беле куће изјавио је да је објава у обрисаном твиту била "непотпуна", и упутио на дужу изјаву секретара за медије Карин Жан-Пјер објављену прошлог месеца.

"Пазите, твит је био непотпун. Углавном кад постављамо објаве на Твитер ми додамо контекст, и овај твит није имао контекст. Претходно смо указали да ће премија здравственог осигурања повећати пензионерима по први пут смањити и пензије повећати. То је био тај контекст који није био укључен."

Контекстом којим је исправио Белу кућу, Твитер је појаснио да је рекордно повећање пензија узроковано инфлацијом која је достигла највише стопе у протеклих 40 година.

Овакав однос према Белој кући није и једина промена која је приметна на овој друштвеној мрежи. Убрзо након што је Илон Маск преузео власништво, Твитер је почео да означава украјинске државне медије на исти начин на који обележава и руске.

Од почетка војне операције у Украјини, Твитер је почео не само да обележава руске медије, већ и да им смањује видљивост. Исто је чинио и са неким иранским и кинеским медијима, али не и са француским, британским и америчким.  

image
VV inauguration
banner