Свет

"Блумберг": Како САД извозе оружје и насиље

Извоз полуаутоматских пушака и пиштоља америчких компанија досегао је нове висине након што су 2020. произвођачи оружја добили деценијама дугу битку за поједностављење одобрења за извоз
"Блумберг": Како САД извозе оружје и насиљеwww.globallookpress.com © © Justin Tang

Бивши полицајац који је прошлог октобра убио 36 људи на североистоку Тајланда у најгорој масовној пуцњави у историји земље, био је наоружан "зиг зауером П365" који је путовао више од 8.000 километара из фабрике у Њу Хемпширу пре него што је стигао у руке убице.

Тај "зиг зауер" само је мали део све већег броја полуатоматских пиштоља и пушака које извозе амерички произвођачи оружја, а која се касније користе у насилним злочинима, пише "Блумберг".

Са око 400 милиона комада личног наоружања колико имају грађани Америке, компаније попут "Зига" у потрази су за новим купцима у иностранству, а за тај задатак пронашли су и партнера: савезну владу која је помогла да међународна продаја полуатоматског оружја досегне рекордне нивое.

Економске и политичке снаге које су подржале продају у иностранству покренуте су након што је 2004. године истекла забрана везана за јуришно оружје. Али досегли су нове висине након што су 2020. произвођачи оружја добили деценијама дугу битку за поједностављење одобрења за извоз.

Полуаутоматске пушке направљене у САД сада долазе до земаља у распону од Канаде, која има строге прописе по овом питању, до Гватемале, где оружје често завршава у рукама криминалаца.

Америчко Министарство трговине подстиче и помаже индустрију оружја, играјући чак и улогу хостесе, будући да запослени министарства помажу у регрутовању страних купаца, доводећи их сваке године на сајам у Лас Вегасу и нудећи да их повежу са америчким произвођачима. И то упркос томе што се Америка, па и цео свет ужасава масовних пуцњава у САД, а стопе криминала расту у многим земљама у које се оружје извози, истиче се у тексту.

Откако је забрана истекла, извоз полуаутоматског оружја досегао је 3,7 милиона комада, више него дупло само за последњих шест година. У апсолутним бројевима, извоз је и даље само делић домаће продаје, али утицај који он може да има на државе којима је намењен може бити огроман.

Од извоза оружја после истицања забране највише је профитирао "Зиг зауер" који је затворио главну фабрику у Немачкој и проширио производне хале у Њу Хемпширу, ослањајући се на лабавију законску регулативу у САД. "Зиг" је највећи извозник ове врсте оружја и продао је више од 935.000 комада протекле деценије. Наводно је ова компанија, са добрим политичким везама у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа, значајно утицала на измену прописа које се тичу извоза малокалибарског оружја, а која је довела до тога да контрола извоза пређе са Стејт департмента на компанијама наклоњеније Министарство трговине.

Успех произвођача оружја мањег калибра ослањао се на помоћ и републиканских и демократских администрација, наводи се у тексту. Посебан третман страних купаца на сајму у Лас Вегасу, који спроводи Министарство трговине, датира из 2014. године и времена председниковања Барака Обаме, док се извознички "добар ветар" наставља и у мандату актуелног председника САД Џозефа Бајдена, који јавно критикује широко распрострањено поседовање личног наоружања.

Иако није до краја јасно колико легално увезеног оружја из САД заврши у рукама криминалаца, према подацима савезне владе за 11 одсто оружја пронађеног на месту злочина у иностранству испоставе се да је легално увезено из САД, а са недавним скоком извоза, та бројка је сада сигурно већа.

За поједине произвођаче наводи се да не презају ни од продаје оружја "испод жита", куповине утицаја, па чак и вршење притиска на доношење одређених прописа и закона у страним државама у које извозе.

За "Зиг Зауер" се наводи да је 2018. био под сумњом да је илегално испоручио десетине хиљада пиштоља у Колумбију. Компанија није одговорила на питања "Блумберга", а како се додаје, извршни директор компаније оптужен за малверзације у Немачкој платио је казну од око 12 милиона евра, највећу у немачкој историји казни за извознике.

image