Свет

Ким Џонг Ун: Пораз у Корејском рату је вечна срамота за САД

Северна Кореја је наступила у име мирољубивих снага и прогресивног човечанства против империјалиста који су желели да доминирају над другима, поручио је лидер Северне Кореје поводом 70. годишњице победе корејског народа у ослободилачком рату 1950-1953
Ким Џонг Ун: Пораз у Корејском рату је вечна срамота за САДGetty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Отаџбински ослободилачки рат, односно Корејски рат, вођен је ради заштите части, суверенитета земље, глобалног мира и безбедности, а победа Северне Кореје пре 70 година постала је неизбрисива срамота за америчке империјалисте и прави пример одбране отаџбине, изјавио је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Поводом 70. годишњице победе у Отаџбинско-ослободилачком рату, како Северна Кореја назива примирје у Корејском рату, Ким Џонг Ун је посетио Гробље ратних ветерана и Гробље кинеских народних добровољаца.

Севернокорејски лидер положио је венце на гробове војника и изразио "дубоко поштовање палим патриотама" и кинеским добровољцима, напомињући да ће се традиција јединства народа Северне Кореје и Кине преносити с генерације на генерацију. 

"Корејски браниоци отаџбине одбранили су част и суверенитет Северне Кореје. Оно што се догодило 27. јула представља велику победу у историји човечанства, која је нанела вечну срамоту и пораз америчким империјалистима који су предводили агресију и спречили нови светски рат", казао је Ким Џонг Ун, преноси Централна новинска агенција Северне Кореје (КЦНА).

Он је нагласио да "непроцењива победа" у том рату и "непоколебљива конфронтација са америчким империјалистима" која траје већ 70 година, представљају прави пример одбране отаџбине, света и да се Северна Кореја не може освојити.

Према његовим речима, "жестоки" Отаџбински ослободилачки рат вођен је да би се заштитили част, суверенитет земље, глобални мир и безбедност. 

"Северна Кореја је наступила у име мирољубивих снага и прогресивног човечанства против империјалиста који су желели да доминирају над другима", закључио је Ким Џонг Ун.

Подсетимо, руска војна делегација на челу са министром одбране Руске Федерације Сергејем Шојгуом стигла је у Северну Кореју.

Министар Шојгу ће у Северној Кореји боравити од 25. до 27. јула на обележавању 70. година од завршетка Корејског рата.

Министарство одбране Руске Федерације је истакло да ће посета помоћи јачање војних веза Москве и Пјонгјанга и да ће постати важна фаза у развоју сарадње две државе.

image