Шумски пожари гутају Медитеран: Више од 40 људи погинуло у пожарима

Очекује се да ће у неким деловима Грчке температуре порасти изнад 44 степена

Шумски пожари букнули су у најмање девет земаља широм Медитерана, а хиљаде ватрогасаца у Европи и северној Африци раде по екстремним врућинама како би обуздали буктиње подстакнуте високим температурама, сушним условима и јаким ветровима, пише "Гардијан".

Више од 40 људи је преминуло у Алжиру, Италији и Грчкој док медитерански пожари прете селима и одмаралиштима, а хиљаде људи је евакуисано.

Емисије гасова од пожара који од прошле недеље бесне широм Грчке највеће су у последње две деценије, саопштила је данас Служба за праћење атмосфере Коперникус (ЦАМС).

До 25. јула емитовано је више од једног мегатона угљеника, показују подаци ЦАМС-а.

"Тренутни топлотни талас који погађа Грчку и Медитеран повећао је ризик од шумских пожара, што се огледа у великом интензитету њиховог појављивања у Средоземном мору", рекао је главни научник ЦАМС-а Марк Парингтон, преноси "Катимерини".

Он је додао да прогнозе ЦАМС-а показује да се дим, преко Медитерана, преноси ка југу.

"Нажалост, то није изненађујуће с обзиром на екстремне услове у региону. Уочени интензитет и процењене емисије показују колико су необичне размере пожара овог јула у односу на двадесетогодишње податке које имамо у нашем систему евиденције", навео је Парингтон, који је напоменуо да ће агенција наставити да пажљиво прати емисије гасова до краја лета.

Грчка спрема још летова за евакуацију са Родоса, а пожари бесне и на острвима Крф и Евија, преноси Би-Би-Си.

Тренутни дуги топлотни талас не делује као да ће попустити, а очекује се да ће у неким деловима Грчке температуре порасти изнад 44 степена.

Пожари на Сицилији и Пуљи приморали су хиљаде људи у Италији да побегну са тих места.

У Алжиру се 8.000 ватрогасаца у уторак борило са пожарима широм северног дела земље. Пожари су буктели у укупно 15 провинција, што је довело до евакуације више од 1.500 људи.

Сведоци су ватрену стихију описали као "бацач пламена" који је уништавао куће и приобална одмаралишта, претварајући огромна шумска подручја у згаришта.

Алжирски сајт "Ти-ЕС-Еј" цитирао је Националну метеоролошку канцеларију која је саопштила да су температуре у неким регионима достигле око 50 степени Целзијуса.

Локални медији су изразили бес због најновијих смртоносних пожара.

Подстакнути јаким ветровима, пожари су такође приморали да се затворе два гранична прелаза са суседним Тунисом.

Италију су погодиле јаке олује и шумски пожари. Најмање седам људи погинуло је у Италији у уторак у олујама на северу и пожарима на Сицилији.

Чак и док је север био "натопљен", топлотни талас широм југа се наставио, са температурама од 47,6 степени Целзијусових забележеним у источном сицилијанском граду Катанији у понедељак.

Грчка је такође била посебно тешко погођена овог лета, пошто су власти последњих дана евакуисале више од 20.000 људи из домова и одмаралишта на југу острва Родос.

Скоро 3.000 туриста вратило се кући авионом од уторка, према подацима из министарства саобраћаја, а туроператори су отказали предстојећа путовања.
Два пилота ватрогасаца погинула су када се њихов авион, који је испуштао воду, срушио на падину у близини града Каристоса на острву Евија, источно од Атине.

У Француској је скоро 100 ватрогасаца користило хеликоптер за обуздавање пожара у општинама у близини међународног аеродрома у Ници, саопштили су званичници у уторак.

Више од 300 ватрогасаца борило се да обузда пожар у близини града Арла, саопштила је полиција.

У Хрватској је ветар био толико јак да ватрогасне летелице нису могле да полете, преносе локални медији. Ватрогасци су се у уторак увече борили са шумским пожарима који су се ширили јужно од Дубровника, туристичке дестинације на Јадрану.

Ветар је катастрофу донео и Црној Гори, где су се две особе удавиле, а неколико је повређено када је јак јужни ветар погодио приморје, саопштиле су лучке управе у Улцињу и Петровцу.

У међувремену, пожар који се брзо ширио у центру шпанског острва Гран Канарија у уторак је приморао власти да уклоне неколико стотина сељана, затворе три пута и распореде хеликоптере за гашење пожара.

Антонио Моралес, шеф острвског савета Гран Канарије, рекао је да око 100 ватрогасаца и девет авиона ради на гашењу пожара који је до сада уништио на 200 хектара шуме.

Пожари су избили у Португалу, у планинском подручју парка Синтра-Кашкаиш, који се простире на око 145 квадратних километара западно од Лисабона.

Уз подршку 189 возила, више од 600 ватрогасаца је доведено након избијања пожара. 

Португал се суочава са широко распрострањеном сушом, која је погодила велики део земље.