Молдавија: Смањујемо број руских дипломата; МСП Русије: Кишњев наставља са антируском хистеријом

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је ову одлуку Кишњева наводећи да Молдавија спроводи "неоправдане непријатељске акције које неће остати без одговора".

Министарство спољних послова Молдавије смањило је број руских дипломата који раде у земљи, изјавио је министар спољних послова и заменик премијера Нику Попеску на седници владе.

"Дошли смо до заједничког мишљења са институцијама и доносиоцима политичких одлука о потреби ограничавања броја дипломата Руске Федерације акредитованих у Молдавији", рекао је он, пренела је агенција "РИА Новости".

Он је прецизирао да је руска амбасада већ обавештена о одлуци.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је ову одлуку Кишњева наводећи да Молдавија спроводи "неоправдане непријатељске акције које неће остати без одговора".

Она је додала да је ово још један корак ка разарању билатералних односа са Кишињевом.

Захарова је оптужбе за шпијунирање против руске амбасаде назвала неоснованим и навела да немају никакве везе са стварношћу.

Према њеним речима, права сврха оваквог "спиновања" је распиривање антируске хистерије за нове непријатељске акције Кишињева.

Све руске дипломате стриктно поштују Бечку конвенцију, нагласила је она.

Молдавска владајућа партија Акција и солидарност позвала је у јуну Министарство спољних послова да истражи могућност смањења броја руских дипломата у земљи на шест особа, будући да амбасада Молдавије у Москви запошљава управо толики број запослених.

Такав предлог изнет је након што је шеф Службе за информисање и безбедност Молдавије Александар Мустијата оптужио ФСБ за стварање обавештајне мреже у тој земљи.

Руска амбасада у Кишињеву саопштила је да су за "шпијунски скандал" сазнали из штампе, а оптужбе за "дестабилизацију и утицај на унутрашње политичке процесе" већ су постале обележје антируске политике молдавских власти.

Дипломатска мисија је истакла да Русија поштује суверенитет других држава и да се не меша у њихове унутрашње ствари.

Министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да Кишињев користи антируску реторику да би скренуо пажњу са оптужби за неуспех социо-економске политике, што изазива огорчење грађана земље.