Погните главу, зовите Москву у помоћ: Без руских хидроавиона Грчка не може да победи пожаре

Бивши министар одбране Грчке истакао је да ће Руси пружити помоћ, ако је Грци затраже

Пожари у Грчкој не могу бити угашени без руских хидроавиона Бе-200, тврди бивши грчки министар одбране Панос Каменос, који сматра да држава која се данима бори са ватреном стихијом треба да затражи од Русије авионе-амфибије.

"Без 'беријева' ништа нећемо успети. Погнимо главу и затражимо помоћ. Пружиће нам јe", написао је бивши министар на Твитеру.

Ови руски џиновски авиони и раније су се показали као моћно оружје за гашење пожара у Грчкој, и то 2007. и 2021. године.

Грчка ватрогасна бригада се са више од 500 пожара широм земље овог лета ипак бори без подршке Русије, будући да је, како "Политика" подсећа, због ситуације у Украјини руским авионима забрањен прелет преко земаља ЕУ, па је без укидање те забране немогуће укључивање Русије у спасилачке активности.

"Бериев" је иначе дизајниран управо за овакве задатке, као и за трагање и спасавање, преношење терета, поморске патроле и превиз путника.

Његова "супермоћ" је у томе што за само 14 секунди покупи 12 тона воде, а резервоари му се могу напунити и на копну. На подручју захваћеном пламеном, хидроавион сву воду из резервоара просипа и за 0,8 до 1,0 секунди.