Свет

"Њузвик": Контраофанзива Украјине не иде по плану, кривац је НАТО

Амерички званичник је 23. јуна рекао да офанзива ни на једном од три фронта није испунила очекивања, а и сам Зеленски признаје да офанзива тече спорије него што су желели
"Њузвик": Контраофанзива Украјине не иде по плану, кривац је НАТО© Tanjug AP / LIBKOS (STR)

Брзина украјинског напредовања током прошле године, посебно у септембру у областима Херсона и Харкова, охрабрила је Запад да ће офанзивом Кијев веома брзо вратити територије које контролише Русија, извештава "Њузвик".

Међутим, за разлику од прошле године, када се Кијев хвалио војним успесима, резултати нове офанзиве, која је почела пре више од седам недеља, готово су занемарљиви.

Иако постоје бројни разлози за овај неуспех, укључујући снагу руске одбране, неки стручњаци указују на мање очигледан утицај: НАТО. Алијанса је диктирала термине напада, не успевајући да потпуно припреми украјинске снаге.

Украјинцима не иде онако као што би желели

"Треба признати да се за Украјинце ствари не развијају онако брзо као што би желели", тврди Глен Грант, војни аналитичар из Балтичке безбедносне фондације у Летонији, који је саветовао украјинске оружане снаге. "Када нападате, нема места за скривање у рову", додао је.

Русија тренутно контролише 17 одсто украјинске територије. Ову чињеницу је поменуо професор са Харварда Грејем Елисон, закључујући да ће "са овом брзином напредовања Кијев вратити територије за 16 година."

Прошле године офанзива Украјине била је успешнија, али украјинска војска се тада суочила са малобројним руским снагама. Сада Украјина напредује против добро утврђене руске одбране.

Оружје које је Кијеву испоручио Запад дочекали су ровови, минска поља, противтенковске замке и "змајеви зуби" - комади бетона у облику пирамиде, који се користе за заустављање тенкова.

За две недеље уништена је једна петина западног наоружања

У прве две недеље украјинске офанзиве, једна петина западне опреме је оштећена или уништена, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на америчке и европске изворе.

"Недавно напредовање украјинских снага заправо је изузетно, с обзиром на одбрамбене мере Русије", изјавио Џеј Трасдејл, бивши амерички дипломата и извршни директор "Верасити ворлдвајд", консултантске куће за геополитичке ризике.

Трасдејл је упозорио да "Украјина мора да се носи са недостатком ваздушне надмоћи и муниције", што представља "суштинске компоненте успешне офанзиве, посебно имајући у виду руске могућности."

Први рат у Персијском заливу 1991. године почео је са 42-дневном ваздушном кампањом, пре него што су отпочеле копнене операције, док је инвазија на Ирак из 2003. укључивала више од 1.800 борбених и помоћних авиона. Украјина нема ове предности.

Амерички званичник је 23. јуна рекао за Си-Ен-Ен да офанзива ни на једном од три фронта "није испунила очекивања". И сам Зеленски је признао да офанзива тече "спорије него што су желели."

Термине за контраофанзиву одредио је НАТО

Велики украјински успех очекивао се пре самита НАТО-а у Вилњусу: "Термине за почетак офанзиве одредио је НАТО", сматра војни аналитичар Ален Ор.

Ор је додао да је притисак на Кијев да пређе са герилске одбране на конвенционалне нападе у року од шест месеци био захтев који украјинске снаге нису могле да испуне. Према његовим речима, НАТО није дао Кијеву довољно времена.

"Недостатак авиона четврте генерације и закаснели долазак оклопних средстава допринели су неспособности украјинских снага да напредује кроз добро утврђене руске одбрамбене линије", тврди Ор.

"Читава офанзива је заснована на претпоставци да ће се руска линија срушити због лошег морала, али то се једноставно није десило", закључује Ор. "Руси су се прилагодили брже него што је ишла обука Украјинаца."

"Украјина је требало да усмери своје ограничене ресурсе како би продрла на само неколико тачака дуж линије фронта", додао је он. "Тако се бори бројчано инфериорна војска."

Офанзива је још "на почетку"

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у понедељак је изјавио да је офанзива "још на почетку" и да западни савезници треба да схвате да ће конфликт трајати месецима, уместо недељама.

Како тврди Николо Фазола, научни сарадник Универзитета у Болоњи, "Украјинци су темпирали контраофанзиву са једним циљем: да донесу НАТО-у опипљиве резултате."

"Мислим да смо превише инсистирали на технолошкој страни, надајући се да ће, уколико Украјини дамо западно наоружање, то бити довољно за победу", додао је Фасола.

"Дали смо Украјинцима најсавременије западно наоружање, али нисмо имали довољно времена да их темељно обучимо. Чак и на тактичком нивоу, тешко је за веома кратко време интегрисати нова оружја у украјинску доктрину ."

"Софистицирано оружје је добродошло", додаје Глен Грант из Балтичке безбедносне фондације, "али потребно је више пешадијске опреме, попут бацача граната, посебно у областима као што је Бахмут, где се углавном одвијају пешадијске борбе."

Амерички Институт за проучавање рата саопштио је у недељу да је прерано да се оцењује контраофанзива Украјине, јер Кијев још има значајне резерве и у стању је да покрене одлучне операције.

image