Свет

Шојгу са лидером Северне Кореје: Разговори о глобалној безбедности

Ким Џонг Ун спровео је руског министра по изложби посвећеној најновијем наоружању и упознао га са новим северокорејским дроновима
Шојгу са лидером Северне Кореје: Разговори о глобалној безбедности© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састао се данас са руским министром одбране Сергејом Шојгуом, а званичници су, како преносе руски медији, говорили о многим питањима, укључујући глобалну и регионалну и националну безбедност, на коју је стављен нагласак.

Како преносе севернокорејски медији, лидер Северне Кореје "се са задовољством срео са министром одбране Шојгуом и разменио са њим топле поздраве".

Током састанка, било је речи и о дубоким историјским везама народа двеју земаља, а Шојгу је лидеру Северне Кореје уручио и писмо руског председника Владимира Путина.

Ким Џонг Ун је затим спровео Шојгуа по изложби посвећеној најновијем оружју и војној техници који се производе у Северној Кореји, а том приликом руском министру одбране је показао и севернокорејске дронове, који по спољашњем изгледу подсећају на америчке.

Шојгу је имао прилике да се упозна и са најновијим оклопним возилима, тенковима и балистичким ракетама свог источног суседа. 

Како преносе "РИА Новости", Ким Џонг Ун је, такође, исказао своје мишљење поводом питања "која представљају заједнички интерес", а која се тичу борбе против "насиља и самовоље империјалиста", борбе за суверенитет, међународну правду и мир. 

Након тога, министар одбране Русије присуствовао је концерту посвећеном 70 година од како је завршен Корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953. године.

Посета руског министра и руске делегације Пјонгјангу завршава се данас. 

image