Вашингтон би "меким тактикама" да спушта цену руске нафте

Бајденова администрација не би да користи претње како не би угрозила енергетско тржиште

Бајденова администрација спремна је да изврши додатни притисак на западне трговачке куће, осигуравајуће компаније и власнике танкера како би их "подсетила" да треба да се придржавају ограничења цене руске нафте од 60 долара по барелу које је су наметнуле Г7, Европска унија и Аустралија.

У овом свом подухвату, Америка ће, како Ројтерс предвиђа, ипак користити "меке" тактике, уместо претњи, како оштријим приступом не би угрозила енергетско тржиште.

"Иницијални план Министарства финансија је да има мек приступ, а не да се на танкере и власнике цистерни обрушава попут чекића. Идеја је да се све то спроводи тихо, писмима и телефонским позивима", каже извор упућен у планове САД.

Амерички званичници ће зато, како саговорник Ројтерса каже, трговачким кућама, власницима танкера, осигуравајућим компанијама и другима само сугерисати да - ако Руси користе њихове поморске услуге, морају сачувати потврде које показују да је руска нафта плаћена мање од 60 долара.

Јер, према подацима агенције, руском нафтом "урал" тргује се већ готово две недеље на том лимиту, или чак скупље.

Канцеларија америчког Министарства финансија за контролу стране имовине (ОФАЦ) прети да појединци или компаније који избегавају или крше ограничења могу да се суоче са грађанским или кривичним поступцима, укључујући новчане казне, и да ће Америка, како би проказала заобилажење санкција, са другим земљама сарађивати и размењивати информације о "утаји".

"Администрација не жели да превише прибегне претњама и да ризикује повећање глобалних цена нафте мешањем у кретање нафте. Сигурно не желе да уплаше пружаоце услуга који олакшавају извоз", рекао је извор који познаје администрацију.

Заменик министра финансија Воли Адејемо недавно је разговарао са представницима земаља са великим бродским флотама и поморском трговином, док је Елизабет Розенберг, помоћница министра финансија за финансирање тероризма и финансијске злочине, позвала пружаоце заштите и осигурања да подсети играче на тржишту који су амерички захтеви у вези са куповином руске нафте.

Стејт департмент "пажљиво прати сва пловила која се баве утоваром сирове нафте и нафтних деривата из Русије, као и потенцијално избегавање или непоштовање санкција, укључујући коришћење обмањујуће праксе за приступ коалиционим услугама за нафту која се тргује изнад ограничења",  рекао је портпарол.

Ако цене "урала" наставе да расту изнад ограничења, Вашингтон би, како Ројтерс додаје, могао да подстакне друге земље Г7 и ЕУ да повећају горњу границу, али то би био дипломатски и политички подухват који се суочава са отпором источноевропских земаља и америчких законодаваца.