Свет

Немачко ђубре, Москва и мафија: Пољска се жали Европској комисији

Варшава се жалила Европској комисији због неактивности Берлина у борби против отпада које шаљу немачке компаније
Немачко ђубре, Москва и мафија: Пољска се жали Европској комисијиGetty © Justin Sullivan / Staff

Пољска је саопштила да ће предузети мере против Немачке јер није уклонила десетине хиљада тона отпада за који Варшава тврди да је илегално транспортован у ту земљу.

Пољска министарка животне средине Ана Москва рекла је на конференцији за новинаре да њена влада подноси жалбу Европској комисији као први корак који би могао да се претвори у тужбу пред Европским судом правде ако Берлин не успе да уклони неодређени отпад који су преместиле немачке компаније, преноси "Фајненшел тајмс".

Немачке компаније су илегално преместиле око 35 тона отпада у Пољску и ускладиштиле га на седам локација, и нису га уклониле упркос неколико формалних захтева, рекла је Москва, али није прецизирала локације складишта или када је до тога дошло, јавља Ројтерс.

Како је додала Москва, влада те земље је сада укључена у "одлучујући рат против ђубретарске мафије".

Она је рекла да је Варшава већ тражила од Берлина да повуче отпад, али без ефекта, јер је Берлин рекао да је то одговорност немачких држава, а не савезне владе.

"Државе нису журиле да предузму било какву акцију", додала је она.

Портпарол немачког министарства за животну средину рекао је да Берлин није видео пољску жалбу и стога не може да је коментарише.

Он је рекао да је питање илегалног извоза отпада већ дуго забрињавајуће за Немачку и да је влада Олафа Шолца у свом коалиционом споразуму из 2021. поставила планове да се позабави тим проблемом.

Додао је да циљ треба да буде да се обезбеди да се отпад у будућности извози само у "сертификоване фабрике за рециклажу".

image