Пуч у Нигеру угрозио немачку војску

Одсечено је 1000 војника у Малију и њих стотину у нигерском Нијамеју

Војни удар у Нигеру угрозио је оружане снаге Бундесвера у тој земљи, јер је након привременог затварања ваздушног простора одсечено око 100 немачких војника на аеродрому у нигерском Нијамеју и око њих 1000 који су у малијском граду Гаоу.

У главном граду Нигера војници Бундесвера одржавају ваздушну транспортну базу, која је уједно и центар за особље и материјал у западној Африци. Она би требало да буде и чвориште за повлачење снага из суседног Малија, који су сада одсечени и у опасности су и да остану без залиха и медицинске помоћи. Овде је стациониран и авион за цивилну евакуацију једне јужноафричке компаније, који би могао да превезе повређене или рањене из Малија.

У том месту безбедносна ситуација се, како подсећа "Франкфуртер алгемајне цајтунг", безбедносна ситуација месецима погоршавала, али је упркос томе влада одлагала повлачење војника. Бундесвер се сетио војника тек након државног удара, али сада је поприлично тешко урадити нешто да би се поправио њихов положај.

"Министарство одбране, које се бори са убрзаним повлачењем војника и материјала откако је међународна мисија МИНУСМА избачена из Малија (средином јуна, војна влада је захтевала повлачење свих 12.000 мировних снага УН) од среде преиспитује планове за ванредне ситуације", наводи ФАЗ.

Медиј подсећа и да је Бундесвер своје ангажовање у Сахелу, због отпора у Малију, у великој мери усмерио управо на Нигер, "где се чинило да демократски изабрана влада и војска нуде пријатељско окружење".

"База у Нијамеју служи као чвориште за транспорт рањеника, људи и материјала. Бундесвер је до сада планирао да барем део предстојећег повлачења из Малија обави преко тог града", подсећа "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Лист наводи да су немачке и француске оружане снаге у протеклих десет година значајно инвестирале у проширење, како болнице, тако и авионских писти, изградњу хала и постављање продавница материјала.

"У замену за гостопримство, Немачка је годинама снабдевала војску земље значајним бројем војних возила, као и савременом извиђачком технологијом. Након повлачења из Малија, Француска је такође пребацила део својих трупа, укључујући стране легионаре, на аеродром у Нијамеју. Одатле почињу своје антитерористичке операције. Ове француске трупе тренутно су такође гаранти за безбедност немачких војника на лицу места, од којих већина долази из сектора логистике и снабдевања", наводи ФАЗ.

Немци су се ослањали и на личне везе са руководством Нигера, па је немачки генерални инспектор одржавао добре односе са шефом тамошњих оружаних снага.

"Салифу Моди је генерал који је годинама боравио у Берлину као војни аташе и течно говори немачки. Нејасно је да ли је генерал са четири звездице умешан у пуч. У почетку се на телевизији појавио само пуковник Амадау Абдрамане из председничке гарде", подсећа ФАЗ.

У позадини је, међутим, био бригадни генерал који се сматра шефом око 900 војника које је Бундесвер обучавао у Тилију.

У међувремену, Федерално министарство спољних послова у Берлину осудило је "покушаје делова војске да сруше уставни демократски поредак Нигера". 

Портпарол Федералног министарства спољних послова нагласио је у четвртак да их Немачка позива да одмах ослободе демократски изабраног председника.

"Са великом забринутошћу пратимо дешавања у Нигеру", додао је он.