Зеленски поново куца на врата Бразила: Ако не може оружје, може макар састанак

Не очекујем војну подршку од бразилског председника, знам да је нећу добити. Позивам да окупи лидере латиноамеричких земаља, како би нас само чули, казао је украјински лидер

Председник Украјине Владимир Зеленски очигледно није добро схватио поруку бразилског лидера Луле да Силве када је рекао да није променио свој став у вези са ситуацијом у тој земљи, као и да садашњи посредници немају шта да понуде странама у сукобу у Украјини, те је још једном покушао да утиче на њега позвавши га да окупи лидере латиноамеричких земаља како би чули поруку украјинске стране.

"Латинска Америка ми је веома важна, Бразил и друге земље такође. Ако добијем позив, идем у Бразил. А ако ми Лула да Силва ипак помогне и успе да окупи лидере Латинске Америке, сви можемо да се нађемо тамо или негде другде. Ово ће такође помоћи целом свету да дође до мира, а Украјину ће чути и подржати континент", рекао је Зеленски у интервјуу бразилском листу "Глобо".

Према његовим речима, њему су "потребне конкретне ствари". 

"Прво, то приближава Латинску Америку и даје нам прилику да се сретнемо и разговарамо. Ово је политичка подршка. Друго, знам да Лула и бразилско друштво подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине и то нам је потребно", додао је.

Зеленски је такође изразио наду да ће Бразил моћи да допринесе решавању Црноморског споразума о житу, из којег је Русија недавно изашла, као и слању хуманитарне помоћи. 

Лидер Украјине је додао да не очекује војну подршку, рекавши да "неће тражити оружје од бразилског председника, јер зна да му га неће испоручити".

Наиме, бразилски лидер раније је рекао да је пажљиво слушао говор украјинског председника на састанку Г7 и да може да само да потврди да је његов став остао исти.

Како је Лула навео, Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини, а свету потребна институција са снагом и ауторитетом да доноси одлуке.

"Да је Савет безбедности УН имао снаге да преговара, можда не бисмо имали рат између Украјине и Русије. Потребна нам је озбиљна институција која има тежину и снагу да доноси одлуке. А ово је такође важно по питању климе", написао је председник Бразила у свом блогу након завршетка догађаја Г7 у Хирошими.

Такође, Лула да Силва је раније одбио захтев немачке владе за испоруку муниције за тенкове "леопард", јер не жели да дође у сукоб са Русијом.

"Лула је ставио вето на испоруке муниције из Бразила за тенкове у Украјини. Председник је одбио захтев Берлина да би сачувао неутралност и како не би провоцирао Русе", пренеле су "РИА Новости".