Свет

Упуцан бивши премијер Пакистана Имран Кан; оптужио актуелног премијера Шарифа за покушај убиства

Наоружани нападач је лакше ранио и присталице овог политичара
Упуцан бивши премијер Пакистана Имран Кан; оптужио актуелног премијера Шарифа за покушај убистваwww.globallookpress.com © Jamil Ahmed/ZUMAPRESS.com

Бивши пакистански премијер Имран Кан упуцан је у ногу у граду Вазирабад, када је наоружани нападач отворио ватру на конвој аутомобила, саопштио је функционер Канове странке Асад Умар, а преноси АП.

Дописница Скај њуза Корделија Линч, која је била на лицу места, рекла је да је продуцент Скај њуза био близу Кана и видео тренутак када је политичар упуцан.

Кан је хитно хоспитализован, а његове присталице су рекле да је преживео покушај убиства.

Идентитет нападача, који је ухапшен на лицу места, још није познат, а ниједна група није преузела одговорност за овај инцидент, наводи америчка агенција.

Кан је оптужио актуелног премијера Шебаза Шарифа за умешаност у покушај убиства, објавили су чланови његове партије у видео-поруци. 

Премијер Шехбаз Шариф осудио је напад и наредио министру унутрашњих послова да затражи хитну истрагу.

Према наводима полиције, напад се догодио у округу Вазирабад у источној провинцији Пенџаб, где је Кан путовао у великом конвоју камиона и аутомобила, који је кренуо ка главном граду Исламабаду. Он је био у оквиру своје кампање која је имала за циљ да примора владу да одржи превремене изборе.

Напад се догодио мање од недељу дана након што је Кан започео свој марш из Лахореа, главног града провинције Пенџаб, заједно са хиљадама присталица.

Некадашњи играч крикета, који се залагао за нове изборе након што је свргнут са власти у априлу, држао је ватрене говоре на скуповима широм земље.

Изборна комисија Пакистана оптужила је 21. октобра Кана за злоупотребу положаја, због чега му је претила забрана обављања јавних функција. Имран Кан је оптужбе одбацио и најавио да ће "повести џихад против мафије" која га је оптужила за корупцију.

image