Свет

Кина поручује Америци: Не мешајте се у нашу сарадњу с Немачком

Порука упућена САД послата је из Пекинга дан уочи састанка Олафа Шолца и Си Ђинпинга
Кина поручује Америци: Не мешајте се у нашу сарадњу с Немачкомwww.globallookpress.com © Jens Krick/ZUMAPRESS.com

Сједињене Америчке Државе немају право да се мешају у сарадњу Кине и Немачке, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова, након што је Вашингтон упозорио да се Пекингу не да контролни пакет акција у великом лучком терминалу у Хамбургу.

"Америчко мешање је симптоматична пракса њихове дипломатије присиле. Прагматична сарадња између Кине и Немачке је ствар две суверене државе, Сједињене Државе не треба да је нападају без разлога и немају право да се уплићу и мешају", рекао је портпарол министарства спољних послова Џао Лиђијан на конференцији за медије у Пекингу, преноси Ројтерс.

Порука Кине упућена је САД дан уочи доласка немачког канцелара Олафа Шолца у Пекинг. Он ће у Пекингу боравити један дан, где ће се, како је најављено, састати с председником Си Ђинпингом. Двојица државника разговараће о сарадњи Немачке и Кине, али и специјалној војној операцији Русије у Украјини. 

Подсетимо, кинески транспортни гигант "Коско" прошле године дао је понуду за преузимање 35 одсто удела у једном од три терминала логистичке компаније ХХЛА у највећој немачкој луци Хамбург. Коалициона влада у Берлину тада није успела да се договори по том питању, што је схваћено као сигнал да се умањује кинески утицај под "диригентском палицом" САД. 

Влада Немачке прошле недеље је одобрила "Коскоу" преузимање удела од 24,9 одсто терминала у хамбуршкој луци, што је један извор из Министарства економије Немачке описао као "ванредно решење" за одобрење споразума, којим се утицај кинеске компаније ублажава. Одобрена инвестиција не даје кинеској компанији право гласа у управљању или стратешким одлукама луке у Хамбургу.

image