Орбан: Украјина и њена војска опстају због новца са Запада

Суверенитет Кијева је изгубљен, истакао је мађарски премијер

Постојање Украјине и одрживост украјинске војске почива само на новцу Запада, суверенитет те земље је изгубљен, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан, преносе "РИА Новости".

"Суверенитет Украјине је практично изгубљен. Јер земља која нема финансијске приходе, која не може да обезбеди посао својим грађанима, а камоли да финансира рат, није суверена", рекао је Орбан.

Према његовим речима, за вођење сукоба су потребне три ствари: "новац, новац и новац", а са развојем наоружања војни трошкови расту још више.

"Сада само западни новац одржава Украјину у животу, а украјинску војску чини способном", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је и раније говорио да је Украјина изгубила суверенитет јер "нема ништа своје". Према његовим речима, Запад јој даје све.

"Украјина нема новца, нема војну индустрију, нема сопствене војне производне капацитете. Новац добија углавном од САД, војна средства такође од Американаца и са Запада", објаснио је он.

Сукоб би могао да се заврши једним позивом америчког врха који би то заповедио, али Вашингтону се не жури, рекао је Орбан тада.

"Да су САД рекле да желе мир, урадиле би то одмах следећег јутра. Зашто Американци то не желе? Одговор нисмо добили ни на самиту НАТО-а", нагласио је премијер Мађарске.