Свет

Грчка: Пожар у Тесалији под контролом, боља ситуација на Родосу, Крфу и Каристу

Репортери ЕРТ-а извештавају да Неа Анхијалос личи на "град духова", с траговима разарања изазваним узастопним експлозијама војног материјала – поломљени излози, оштећене фасаде кућа и отворене капије
Грчка: Пожар у Тесалији под контролом, боља ситуација на Родосу, Крфу и Каристу© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Пожар у околини Волоса, у централној Грчкој, који је изазвао експлозије у војном складишту, стављен је под контролу, a ситуација је боља и на Родосу, Крфу и Каристу на острву Евија, док су ватрогасне снаге и даље у стању пуне приправности.

Јаке ватрогасне снаге сузбиле су пожар на неприступачном подручју острва Родос, између насеља Вати, Профилија и манастира Тари, те није угрозио куће.

На острвима Крф и Евија нема нових разбуктавања пожара, објавио је "Катимерини".

У гашењу пожара на североисточној страни Крфа дејствовале су јаке копнене снаге и авиони, а пожар који је избио у Аногејата Артас у шумском подручју поред насеља није угрозио село, навела је ватрогасна служба.

На североисточној страни Евије пожар се био распламсао између насеља Агиос Василеи и Линари, а два хеликоптера су гасила пожар из ваздуха.

У Грчкој су јуче избила укупно 83 нова шумска пожара, док већина старих још није била под контролом.

Пожари су јутрос стављени под контролу и у Тесалији у централној Грчкој.

Како преноси телевизија ЕРТ, на гашењу ватре у округу Магнезија, у Тесалији, где се Волос налази, ангажовано је 90 ватрогасаца са четири групе војне пешадије, 31 возило, пет авиона и један хеликоптер. Ситуација је знатно боља јер је угашен пожар у Микротебесу одакле је и дошло до разбуктавања истог.

Иначе, због пожара који је довео до низа јаких експлозија у складишту муниције Ратног ваздухопловства, недалеко од Неа Анхијалоса у Тесалији, евакуисано је локално становништво.

Репортери ЕРТ-а извештавају да Неа Анхијалос личи на "град духова", с траговима разарања изазваним узастопним експлозијама војног материјала – поломљени излози, оштећене фасаде кућа и отворене капије.

"Град је од јуче празан и полако се неки враћају да виде колика је штета претрпљена", кажу извештачи ЕРТ-а.

Власти су у четвртак, 27. јула, ухапсиле мушкарца који је из нехата изазвао пожар на пољопривредном подручју у оквиру насеља Палеохори, недалеко од Атине, у општини Мандрас-Идилијас, у области Атика.

image