И Британци слали поверљиве мејлове на погрешну адресу: Уместо Пентагону писали руском савезнику

Британски званичници слали су поруке на адресу која се завршава доменом западноафричке државе ".мл" уместо оног који користи америчка војска ".мил"

Министарство одбране Велике Британије покренуло је истрагу након што је откривено да су званичници ненамерно слали мејлове који садрже поверљиве информације блиском савезнику Русије и то због грешке у куцању.

"Мали број" мејлова намењен Пентагону послат је Малију због ненамерног испуштања слова "и" у имејл адреси. Британски званичници слали су поруке на адресу која се завршава доменом западноафричке државе ".мл" уместо оног који користи америчка војска ".мил", пише британски "Гардијан".

Иста грешка у куцању раније је откривена и у Сједињеним Америчким Државама и довела је до тога да су милиони војних мејлова послати Малију.

"Отворили смо истрагу након што је мањи број мејлова грешком послат са нетачним мејл доменом", рекао је портпарол британског Министарства одбране.

Он је додао да су уверени да мејлови нису садржали било какве информације које би могле да поткопају операциону сигурност или техничке податке.

"Сви осетљиви подаци деле се на системима осмишљеним да умање ризик од погрешног слања", рекао је званичник министарства.

Министарство одбране Велике Британије, према његовим речима, предузима кораке како би побољшали руковање информацијама, спречавање губитка података и контролу осетљивих информација.