Оскар Лафонтен: Америка се у Украјини бори против Русије

Ако је циљ америчке политике био да се Немачка завади с Руском Федерацијом, онда је тај циљ у великој мери постигнут. Ово је највећа грешка актуелне власти и зато би било најбоље да оде што пре, истакао је бивши лидер немачког СПД-а

Не само да Запад није био заинтересован да спречи рат у Украјини већ су се Сједињене Државе за исти припремале деценијама, а како би оспориле статус Русије на светској сцени, сматра бивши лидер немачке Социјалдемократске партије (СПД) Оскар Лафонтен, човек који је због противљења ратној политици његовог партијског колеге, канцелара Герхарда Шредера и учешћа Немачке у НАТО бомбардовању СР Југославије 1999, напустио све положаје.

"Сједињене Државе су се припремале за овај рат деценијама. Амерички спољнополитички теоретичари, попут Хенрија Кисинџера или Збигњева Бжежинског, одавно су истицали да ће Украјина под контролом САД гарантовати уклањање Русије из групе светских сила. Украјина је само бојно поље. Американци се тамо боре против Руса да би оспорили њен статус на светској сцени", истакао Лафонтен и у интервјуу за пољски лист "Мисл Полска".

На констатацију новинара да већина држава није заинтересована за продужење сукоба, нити за санкције Русији, док Немачка наставља да испоручује оружје, што ће је пак довести до уништења, рекао је да његова земља води глупу политику.

"Они који верују да се овај сукоб може решити повећањем испорука оружја, требало би да се преиспитају сада, након што је прошло више од годину дана. Погинуло је на стотине хиљада људи. Украјина је све више оштећена, што ће се наставити, а крај се не назире. Невероватно је да Немци и даље воде тако глупу политику, иако су у већем делу света извукли праве поуке", реко је ветеран немачке политике.

Девастација индустријског срца Европе

Упозорио је затим да због такве политике од немачке привреде неће остати ништа. Изненађен је, каже, да немачки индустријски кругови не звоне на узбуну.

"Може се закључити да је удео америчких компанија у управљању немачком индустријом толико велик да није могуће приговорити. Говорећи о потреби гашења Северног тока, Бајден је сугерисао да Американци планирају да униште ову енергетску магистралу, кључну за Немачку, док је (канцелар Олаф) Шолц стао уз њега налик претученом псу", живописно је констатовао Лафонтен.

Имајући у виду да је Немачка индустријализована привреда, неопходне су јој конкурентне цене енергије. Уместо јефтиних руских енергената, сукоб у Украјини је довео до тога да је њихова цена много већа него у САД, додао је он.

"Ако је циљ америчке политике био да се Немачка завади с Руском Федерацијом, онда је тај циљ у великој мери постигнут. Јасно је да више немамо добре односе с Русијом. Ово је највећа грешка актуелне власти и зато би било најбоље да оде што пре. Грешка је заснована на чињеници да је у трену уништила оно што су бројне претходне владе континуирано градиле. Према томе, Немачка ће или потонути на дно, или ће ову власт скинути нека нове снаге која све разумеју", изјавио је Лафонтен.

Кина на нишану САД

Политичар је подсетио да је стални елемент америчке политике жеља да остане једина светска сила, тако да ће неминовно доћи у сукоб с онима који такође желе да буду сила, попут Кине, Русије, а ускоро и Индије.

"Осим тога, ако се Русија и Сједињене Државе заиста директно сукобе, цео свет ће бити у пламену. Такав ризик увек постоји и дешава се и у вези с украјинским сукобом, јер нам је јасно да ситуацију помно прати Кина, која је већ индиректно увучена у њу. САД актуелни рат у Украјини третирају као припремну фазу за конфронтацију с Кином", додао је он.

Да је Кина на нишану САД потврђује и недавни извештај РАНД корпорације у којем се наводи да сукоб у Украјини треба прекинути како би се Американци припремили за окршај са својим главним противником – Кином.

Најпознатији међу чувеним "политичким унуцима" Вилија Бранта, и супруг лидерке Левице и иницијаторке Апела за мир (уместо слања оружја нек проговори дипломатија) Саре Вагенкнехт, сматра и да Немци треба да брину о сопственој безбедности посебно у светлу могућег паневропског рата.

"Европа треба да поврати своју независност и да оконча учешће у америчким ратовима широм света. Више се не може порећи да је Конгрес САД под контролом индустрије оружја", закључио је Оскар Лафонтен.