Свет

Заповедник председничке гарде Нигера прогласио се за шефа државе

Проглашен је полицијски час у целој земљи, а све републичке институције су суспендоване
Заповедник председничке гарде Нигера прогласио се за шефа државе© Tanjug/ORTN via AP

Први човек председничке гарде Нигера, генерал Абдурамхан Тијани прогласио се за новог лидера ове земље, два дана након што је после пуча председник Мохамед Базум затворен, пренео је "Блумберг".

Тијани је ово објавио на државној националној телевизији Теле Сахел.

Базум није поднео оставку, а поједине афричке и западне силе осудиле су државни удар.

Уколико он буде успешан, то ће створити појас афричких земаља под војном управом који се протеже од Атлантског океана до Црвеног мора, укључујући земље које су наклоњеније Русији него Западу, наводи се у тексту.

Претходно, у среду у вечерњим сатима, група војника је на националној телевизији објавила да је председник Нигера Мохамед Базум свргнут с власти.

Читајући изјаву, пуковник Амаду Абдраман, окружен са девет других официра рекао је да су одбрамбене и безбедносне снаге одлучиле да "ставе тачку на режим који познајете по погоршаној безбедносној ситуацији и лошем вођењу државе", пренео је Ројтерс.

Абдраман је рекао да су границе Нигера затворене, проглашен је полицијски час у целој земљи, а све републичке институције суспендоване. Војници су упозорили да не сме да буде било каквог страног мешања и још једном обећали да ће поштовати Базумову безбедност.

Војни преврат, седми у региону Западне и Централне Африке од 2020. додатно ће онемогућити напоре Запада да помогне земљама у региону Сахела у борби против џихадиста, наводи Ројтерс.

Бивша француска колонија Нигер постала је кључни западни савезник у борби против побуна, а важан је савезник ЕУ и у борби против нелегалних миграција из субсахарске Африке.

Базумов избор за председника била је прва демократска транзиција власти у земљи која се суочила са четири војна пуча од стицања независности од француске 1960. године.

Сједињене Америчке државе потрошиле су око пола милијарде долара од 2012. како би помогле Нигеру да ојача своју безбедност, а Немачка је у априлу најавила да ће учествовати у трогодишњој европској војној мисији чији је циљ јачање војске ове земље.

"Базум је био последња нада Запада у региону Сахела. Француска, САД и ЕУ потрошиле су значајне ресурсе како би ојачале снаге Нигера", рекао је директор Програма Сахел Фондације "Конрад Аденауер" Улф Лесинг.

Он је додао да ће преврат отворити могућност Русији и другим актерима да прошире свој утицај у Нигеру.

САД су затражиле ослобађање Базума, док су ЕУ, Уједињене нације и Француска осудиле догађаје у земљи.

image