Свет

Ухваћени у лажи: Бела кућа приморала Фејсбук да уклања објаве о ковиду 19

Представници ове друштвене мреже дуго тврдили да су одлуке о модерирању садржаја независне и да се не усклађују са званичном америчком политиком
Ухваћени у лажи: Бела кућа приморала Фејсбук да уклања објаве о ковиду 19© Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer, File

Под притиском Бајденове администрације Фејсбук је уклонио садржај са те друштвене мреже о ковиду 19, укључујући и објаве у којима се тврди да је вирус направио човек, показала је интерна комуникација компаније, објавио је "Волстрит џорнал".

У интерним имејловима се види како руководиоци Фејсбука разговарају о томе како су управљали објавама корисника о пореклу пандемије коју је америчка администрација желела да контролише.

"Може ли неко да ме брзо подсети зашто смо уклањали, уместо да означимо, тврдње да је ковид створио човек", упитао је шеф за глобалне послове у компанији Ник Клег у мејлу колегама у јулу 2021.

"Били смо под притиском администрације и других да учинимо више. Није требало да то урадимо", одговорио је потпредседник Фејсбука задужен за политику садржаја говорећи о Бајденовој администрацији.

Расправа се одвија три месеца након што је Фејсбук, који је у власништву компаније Мета одлучио да престане са забраном објава у којима се тврди да је ковид 19 направио човек.

Ова преписка, као и низ таквих интерних комуникација компаније, доспела је у Правосудни комитет Представничког дома који воде републиканци, а који истражују притисак Бајденове администрације да цензурише говор Американаца на друштвеним мрежама о ковиду 19 и другим темама.

Бела кућа се са друге стране брани да су промовисали употребу вакцина.

Фејсбук је дуго тврдио да су одлуке о модерирању садржаја независне и да се не доносе у складу са званичне политике. Портпарол компаније да коментарише, преноси "Волстрит џорнал".

Имејлови датирају из пролећа и лета 2021. године, када је Бела кућа покренула иницијативу широм земље да се Американци вакцинишу против ковида 19. део тог притиска укључивао је и јавну и приватну кампању да се Фејсбук натера да агресивније контролише садржаје на тој друштвеној мрежи у вези са вакцинама.

Званичници администрације су поверовали да многи Американци оклевају да приме вакцине због лажних информација које су прочитали на Фејсбуку.

"Они убијају људе", рекао је амерички председник Џозеф Баједн ток јула.

Такве оштре критике су навеле Фејсбук да преиспита своју политику о садржајима везаним за ковид 19, показали су интерни мејлови у које је "Волстрит џорнал" имао увид.

Бела кућа је чак тражила да се шаљиве објаве о вакцинама уклоне. "бела кућа је раније назначила да сматра да би требало уклонити хумор ако се заснива на томе да вакцина има нежељене ефекте, па очекујемо да би на сличан начин желели да уклонимо и хумор о неодлучности у вези са вакцинама", написао је потпредседник Фејсбука.

"Не сматрам да би Марк за милион година био задовољан да се садржај уклони, не бих то препоручио", написао је Клег у следећем мејлу, мислећи на генералног директора Мете Марка Закерберга.

Челници Фејсбука су расправљали о томе какве би последице биле њиховог потеза, и у том смислу разговарали о ризику да људи додатно оклевају јер ће им бити укинута слобода изражавања.

Уклањање таквих постова би такође могло да подстакне теорије завере о заташкавању у вези са безбедношћу вакцина, наводи се у нацрту меморандума компаније.

Посланик Џим Џордан, председавајући панела Представничког дома, рекао је да "ови документи почињу да откривају притисак под којим су Фејсбук и друге компаније друштвених медија биле да промене своју политику модерирања садржаја и уклоне заштићени говор како би умирили савезне владе, посебно Бајденове Беле куће".

Компанија је ове недеље предала додатне документе и каже да је скоро десетак сведока ставила на располагање за сведочење.

image