"Шпигл": Немачка компанија "Рајнметал" поправљаће тенкове у Украјини

Шеф "Рајнметала" је пре неколико месеци најавио да је дугорочни план компаније да нову верзију тенка "пантер" изгради у Украјини

Тенкови "леопард" 2А6 које је Немачка испоручила Украјини морају да се, због интензивне употребе на фронту, редовно прегледају, цеви чисте и евентуално замене, објавио је "Шпигл".

Иста контрола неопходна је и за управљачки систем. Наредних месеци вероватно ће се повећати потреба за поправкама због украјинске офанзиве.

Компанија за производњу оружја "Рајнметал" планира да поправи "леопарде" и другу војну опрему послату Украјини, наводи "Шпигл".

"Тренутно обучавамо Украјинце у Немачкој за овај посао", каже шеф компаније са седиштем у Дизелдорфу Армин Папергер.

Он је обећао да ће рад почети већ за неколико седмица, након летње паузе.

Најавио је да ће објекат за поправку постати део мреже центара за оправку немачке ратне опреме која мора да се поправи у Украјини због кварова, хабања и гранатирања.

Поправка у Украјини би могла да донесе значајне логистичке предности, јер гломазни покварени резервоари не морају да се транспортују преко границе и назад у земљу.

Покушај да се центри за поправке поставе на локацијама ван Украјине недавно се показао као лош. Неколико месеци било је расправе са владом у варшави у вези са сервисом у пољској. На крају је договорено да центар почне са радом и прими прва два "леопарда".

Спор са пољском владом један је од разлога зашто је Рајнметал наствио да тражи нове локације. Прем аречима Папергера, компанија жели да отвори редовну радионицу у Румунији и тренутно тражи индустријског партнера у земљи.

Шеф "Рајнметала" је пре неколико месеци најавио да је дугорочни план компаније да нову верзију тенка "пантер" изгради у Украјини. У том циљу, компаниај је у јуну основала заједничко предузеће са украјинском државном комапнијом Укроборонпром, које ће у почетку поправљати и севисирати војна возила.

Очекује се да ће се број возила које испоручује Рајнметал до краја године повећати за 200, укључујући тенкове "леопард" и оклопне транспортере "мардер".

Са друге стране, Русија је већ најавила да ће гађати локацију за производњу тенкова, за коју се верује да се налази на западу Украјине.