Свет

Северна Кореја представила нови дрон: Значајно достигнуће у индустрији

Летелица је приказана у видео снимку објављеном на 70. годишњицу завршетка Корејског рата, који се у земљи слави као дан победе, а снимљен је и у лету и на аеродрому
Северна Кореја представила нови дрон: Значајно достигнуће у индустријиGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Севернокорејска државна новинска агенција објавила је први снимак нове класе дрона, који је један од највећих на свету и свакако највећи икада стављен у функцију у тој земљи.

Летелица је приказана у видео снимку објављеном на 70. годишњицу завршетка Корејског рата, који се у земљи слави као дан победе, а снимљен је и у лету и на аеродрому.

Подсећа на дрон високе издржљивости MQ-4C "тритон" америчке морнарице, који је играо све важнију улогу у подржавању ширења америчког војног присуства на Пацифику, као и на дрон RQ-4A "глобал хок" америчког ратног ваздухопловства, који је оборен у близини Ирана у јуну 2019. године, наводи "Милитари воч" магазин.

Севернокорејска летелица такође подсећа на дрон WZ-7 "летећи змај" кинеске Народне ослободилачке армије, изузев код јединственог дизајна спојених крила.

Америчке и кинеске беспилотне летелице су развијене за извиђање из ваздуха, веома великог су домета и очекује се да ће неименовани корејски дрон имати сличну улогу.

Развијање сопственог дрона једно је од најзначајнијих достигнућа одбрамбеног сектора Северне Кореје, којим он улази у веома високу класу упркос релативно ограниченом буџету.

Постоји могућност да је Северна Кореја добила подршку од Кине или Ирана у развоју беспилотне летелице, сматра "Милитари воч".

Модел новог корејског дрона, заједно са низом нових примерака војне технике, приказана је на изложби на којој се руски министар одбране Сергеј Шојгу састао са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 27. јула.

image