Свет

САД најавиле пакет војне помоћ за Тајван у вредности од 345 милиона долара

Очекује се да ће се у најновијем америчком пакету војне помоћи Тајвану наћи и четири наоружане, извиђачке беспилотне летелице МК-9А
САД најавиле пакет војне помоћ за Тајван у вредности од 345 милиона долара© Annabelle Chih/Getty Images

Сједињене Америчке Државе најавиле су јуче пакет војне помоћи Тајвану у вредности од 345 милиона долара.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена одбила је да јавно пружи детаље о садржају новог пакета војне помоћи, преноси Ројтерс и оцењује да ће овај потез вероватно изазвати гнев у Пекингу.

Подсетимо, Министарство спољних послова Кине је ове недеље саопштило да је Бајденовој администрацији уложило жалбу због најављене посете потпредседника Тајвана Вилијама Лаија САД следећег месеца усред тензија између Вашингтона и Пекинга, напоменувши да се Кина противи сваком облику подршке сепаратистичким снагама које се залажу за независност Тајвана.

Конгрес је, у оквиру новог државног буџета САД, одобрио издвајање средстава у вредности до једне милијарде долара за наоружавање Тајвана, иако је званични Пекинг више пута захтевао од Америке да обустави продају оружја Тајвану.

Претходно су четири извора потврдила за Ројтерс да се очекује да ће се у најновијем америчком пакету војне помоћи Тајвану наћи и четири наоружане, извиђачке беспилотне летелице МК-9А, иако је испорука ових војних средстава упитна с обзиром да је реч о напредној војној опреми коју смеју да користе само америчке ваздухопловне снаге.

Тајпеј је захвалио САД на "чврстој безбедносној подршци".

Тајван је у међувремену потврдио куповину четири америчке напредне беспилотне летелице типа МК-9Б "си гардијан", компаније "Џенерал атомикс" које би требало да буду испоручене 2025. године.

Раније овог месеца један високо рангирани амерички генерал изјавио је да би Сједињене Државе и њихови савезници у наредним годинама требало да убрзају испоруке оружја Тајвану.

Подсетимо, државни секретар САД Ентони Блинкен је током посете Пекингу у јуну изјавио да Бајден не подржава независност Тајвана и да не тражи сукобе са Кином, што, међутим није пропраћено променом политике Вашингтона према Пекингу у пракси.

Кинески стручњаци су за "Глобал тајмс", лист близак владајућој комунистичкој партији, претходно изјавили да недавна посета бившег америчког дипломате Хенрија Кисинџера Пекингу и његови лични добри односи са Кином нису довољни за смањење тензија између две суперсиле.

image