Пристрасност америчких и британских медија: Самит Русија-Африка неуспешан

Кремљ кипи због лошег одзива на самиту, Путин је остао црвеног лица, Променљиво расположење Африке према Москви, само су неки од наслова новинара који су све, само не објективни

За време трајања Самита Русија-Африка, амерички и британски медији потрудили су се да све постигнуте договоре и резултате представе као неуспешне.

У фокусу новинара тако су се нашле мање важне теме, као на пример број присутних председника, упирање прста у кривца за пропаст Црноморског Споразума о житу (Путин, наравно!) и нагласак на присуство Вагнера на афричком континенту...

Укупно 49 афричких земаља послало је званичнике на дводневни самит у Санкт Петербургу, који је завршен заједничком декларацијом са 74 тачке којима се те државе обавезују на сарадњу са Москвом у развоју мултиполарног светског поретка.

Западни медији су, међутим, одлучили да се усредсреде на цитат кенијског дипломате, који је прошле недеље твитовао да је поништавање Споразума о житу "убод ножем у леђа глобалној стабилности цене хране".

Русија је одлучила да не продужи једногодишњи аранжман који је Украјини омогућио да извезе 33 милиона тона жита – углавном у ЕУ, Турску и Кину, при чему је само мала количина, свега три одсто, стигла у Африку – јер УН никада нису омогућиле извоз руског жита и ђубрива због санкција Запада.

"Си-Би-Ес Њуз" је тврдио да је неколицина гостију на самиту демонстрирала "променљиво расположење Африке према Москви". 

"Само 17 афричких шефова држава, према подацима Русије, појавило се на самиту. То је мање од половине од 43 лидера који су учествовали на првом самиту Русија-Африка 2019. године", навела је америчка телевизија, не наводећи да је на конференцији укупно 49 афричких земаља имало своје представнике.

"Кремљ кипи због лошег одзива на самиту", објавио је Ци-Ен-Ен у наслову, понављајући исту тезу - само 17 лидера, али је заборавио да објави аргументе за такву тврдњу.

"Свака идеја да се Африка у целини нагиње Русији је очигледно погрешна", тврди колумниста "Вашингтон поста" Адам Тејлор, користећи гласове са Генералне скупштине УН као своју метрику. 

"Њузвик" је такође поновио разлику међу присутним државницима 17/43, иако је приметио да су још 32 земље имале своје званичнике или амбасадоре. Ипак, главна вест била је руковање руског председника Владимира Путина са етиопским премијером.

"Тајм" је изашао са нешто амбициознијим насловом "Зашто се афрички лидери држе подаље од Путиновог самита Русија-Африка", али своју таблоидност није успео да објасни. 

"Путин је остао црвеног лица јер је неколико афричких лидера изашло са његовог самита о Русији", тврди "Хафингтон пост".

Британска штампа је такође преписала амерички рецепт. 

"Кремљ криви Запад за мали број лидера на самиту Русија-Африка", објавио је "Гардијан", упоређујући га са децембарским самитом Џозефа Бајдена. 

"Најновије понижење за Путина који се суочава са слабим одзивом афричких лидера", био је наслов "Дејли Мејла".