Свет

Слуга народа на Малдивима: Партијски друг Зеленског оптужен да је отишао на скупоцено летовање

Председник Украјине Владимир Зеленски је луксузно путовање политичара назвао издајом
Слуга народа на Малдивима: Партијски друг Зеленског оптужен да је отишао на скупоцено летовањеwww.globallookpress.com © Martin Moxter/http://imagebroker.com/#/search/

Обавештајне службе оптужиле су члана украјинског парламента и странке Слуга народа председника Владимира Зеленског да је прекршио забрану путовања у иностранство како би са породицом посетио Малдиве.

Званичницима је, иначе, забрањено да путују у иностранство на одмор, док је мушкарцима у годинама за регрутовање потребна посебна дозвола за напуштање земље.

У јануару 2023. године Веће за националну безбедност Украјине забранило је званичницима путовање у иностранство. Према тој одлуци, у периоду мобилизације и ванредног стања, државни службеници могу да путују ван Украјине само на службена путовања.

Служба безбедности Украјине потврдила је у среду да води истрагу против посланика који је оптужен да је прекршио ова правила. Украјински медији пишу да је реч о политичару Јурију Аристову, као и да је парламент гласањем у четвртак одлучио да му одузме посланички мандат.

Према информацијама обавештајне агенције, Аристов је отпутовао у Европу због службених владиних послова, а на крају путовања саопштио је да се не осећа добро.

Тада је наводно фалсификовао медицинске извештаје и са женом и децом отишао у егзотично летовалиште, и то у луксузни хотел са пет звездица.

Првобитна истрага је открила да је Аристов средином јула са супругом и децом био на приватном острву Итафуши на Малдивима, у периоду када је било пријављено да је на боловању. У иностранству је боравио од 5. до 22. јула, а прво је отишао на тродневни службени пут у Пољску.

Службе безбедности наводе да су, у току претреса куће осумњиченог политичара, пронашле пасоше са печатима за визу за Малдиве. Додају да ће истражити да ли се Аристов са некиме сусрео у иностранству, што указује да постоје сумње на потенцијалну шпијунажу.

Зеленски је луксузно путовање политичара назвао "издајом", а у обраћању политичарима и државним службеницима поручио да морају да "раде у интересу украјинског народа".

Украјинска "Правда" пише да влада разматра увођење посебних казни како би обесхрабрила друге политичаре да кришом одлазе на луксузне одморе. Како наводи лист, у "посебно скандалозним случајевима" парламентарцима би била одузета функција, затим би били регрутовани у војску, а након тога би вероватно били послати на фронт, у борбе.

image