Свет

Блинкен: Вратити збаченог председника Нигера, од тога зависи даља помоћ САД

Помоћ Америке Нигеру је угрожена због пуча и то један од разлога зашто мора бити враћен демократски поредак у Нигеру, рекао је амерички државни секретар
Блинкен: Вратити збаченог председника Нигера, од тога зависи даља помоћ САДGetty © Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images

Државни секретар САД Ентони Блинкен затражио је данас моментално ослобађање свргнутог председника Нигера Мохамеда Базума и повратак демократског поретка у земљу, упозоривши да од тога зависи даља помоћ коју пружају САД.

У разговору са новинарима у Бризбејну у Аустралији Блинкен је само потврдио да је телефоном разговарао са свргнутим председником Базумом, не говорећи о детаљима.

"Помоћ Америке Нигеру је угрожена због пуча и то један од разлога зашто мора бити враћен демократски поредак у Нигеру", рекао је Блинкен.

Пре војног удара, Нигер се сматрао највећим и најстабилнијим савезником Запада у подсахарском региону западне Африке, преноси Ројтерс.

Лидери војног пуча у Нигеру прогласили су у петак генерала Абдурахамана Тијанија за шефа државе и потврдили да је Базум збачен, што представља седмо војно преузимање власти у региону Западне и Централне Африке у мање од три године.

image