Свет

Афричка унија дала ултиматум од 15 дана да се поново успостави изабрана влада у Нигеру

Ситуација се, у међувремену, на улицама Нијамеја, главног града Нигера, данас враћа у нормалу, иако су хотели пуни странаца и даље у изолацији
Афричка унија дала ултиматум од 15 дана да се поново успостави изабрана влада у Нигеру© Foto Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Афричка унија дала је 15-одневни ултиматум војној хунти у Нигеру да поново успостави демократски изабрану владу у земљи.

Ситуација се, у међувремену, на улицама Нијамеја, главног града Нигера, данас изгледа враћа у нормалу, иако су хотели пуни странаца и даље у изолацији, преноси АП.

Савет за мир и безбедност Афричке уније саопштио је, после састанка у петак, да је забринут због поновне појаве пуча који подрива демократију и стабилност на континенту.

Савет је замолио војнике да се одмах и безусловно врате у своје касарне и врате уставну власт, у року од највише 15 дана.

Афричка унија навела је да бивши председник Мохамед Базум и остали званичници Нигера, чије је стање непознато откако је влада збачена, треба да буду пуштени одмах и безусловно.

Унија је упозорила да ће, у супротном, бити приморана да предузме неопходне мере, укључујући казнене мере против починилаца.

Истовремено, САД и ЕУ запретиле су санкцијама против војног режима.

САД су запретиле да ће обуставити економску подршку Нигеру, док је ЕУ најавила тренутну неограничену суспензију буџетске подршке и безбедносне помоћи.

Генерал Мохамед Тумба, један од војника који је у среду свргао са власти председника Базума, рекао је за државну телевизију да се хунта у петак састала са државним службеницима и замолила их да наставе да раде свој посао након суспензије устава.

Тумба је указао на намеру војне хунте предвођене генералом Абдурахманом Чианијем да остане на власти.

Чиани, вођа хунте и командант председничке гарде Нигера, близак је бившем председнику Нигерије Махамаду Исуфу који је поднео оставку 2021. године после десет година на тој функцији.

image