Оливер Стоун: Грешка је што сам гласао за Бајдена, ризикује да увуче САД у конфронтацију с Русијом

Чувени режисер је за сукоб у Украјини окривио исти "неоконзервативни покрет који је започео рат у Ираку" и који и даље држи истакнуте позиције у Бајденовој влади

Амерички председник Џозеф Бајден следи "самоубилачки" курс у Украјини и могао би да "глупаво" увуче Сједињене Америчке Државе у конфронтацију са Русијом", изјавио је чувени амерички редитељ Оливер Стоун.

Говорећи у епизоди подкаста британског коментатора Расела Бренда "Останите слободни", Стоун је за сукоб у Украјини окривио "неоконзервативни покрет који је започео рат у Ираку", који и даље држи истакнуте позиције у Бајденовој влади.

"Бајден је стари ратник из Хладног рата, и он заиста мрзи стари Совјетски Савез који поново меша са Руском Федерацијом, а која није комунистичка", наставио је Стоун. "Изгледа да нас глупо увлачи у конфронтацију са моћи која неће попустити. То су границе (Русије), то је њихов свет. Ово је НАТО који улази у Украјину, ово је сасвим друга прича."

Чувени редитељ истиче да је гласање за Бајдена 2020. године било "грешка".

"Мислио сам да ће се сада као стар човек смирити, да ће бити блажи, и тако даље", рекао је Стоун и додао да сада види "човека који можда не влада сопственом администрацијом".

Стоун је још 2016. године био продуцент документарног филма "Украјина у пламену", који се бавио улогом САД у свргавању демократски изабраног председника Украјине Виктора Јануковича 2014. године.

Филм је пружио критички осврт према ширењу НАТО-а на исток, америчком спонзорству украјинских неонациста и рату против становника Доњецка и Луганска који је водио Јануковичев наследник, Петар Порошенко.

Стоун сада каже да је државни удар у Кијеву био "изразито дубок план за продор у Руску Федерацију".

Чувени режисер је сличан став изразио у више наврата откако је документарни филм први пут приказан у јавности. 

"Од 2014. године, Украјина више није била неутрална, већ антируска, и то је оно што је пореметило равнотежу", рекао је он за домаћи лист "Политика" у децембру, додавши да "сваки рат има узроке и последице."