Свет

Син Патриса Лумумбе за РТ: Руси су Африканце увек третирали као једнаке, за разлику од западњака

Упркос пропаганди која се води у Африци против Руса, приметно је да она не утиче на људе како је замишљено, рекао је Роланд Лумумба
Син Патриса Лумумбе за РТ: Руси су Африканце увек третирали као једнаке, за разлику од западњакаwww.globallookpress.com © Pool Olivier Matthys/Keystone Press Agency

Упркос напорима западних медија да их убеде у супротно, афричке нације поштују и саосећају са Русијом јер је Совјетски Савез помогао многим земљама тог континента да се ослободе колонијализма, поручио је за РТ Роланд Лумумба, директор Фондације Патриса Емери Лумумбе.

Односи Африке и Запада и даље се одвијају у сенци колонијализма, истакао је Лумумба у разговору за РТ Франс. "Сарађујемо", рекао је, "али не као једнаки."

Са друге стране, "са Русијом се све одвијало на равној нози", напомиње Лумумба. "Не заборављамо да је (СССР) допринео нашој слободи, помогао неким афричким земљама да се ослободе статуса колонија, који су тада имале", додао је.

Лумумбин отац, Патрис Лумумба, био је први премијер Демократске Републике Конго током бурна три месеца 1960. године. Усред претњи сепаратиста које је подржавала Белгија, премијер младе државе се обратио САД и УН за помоћ, да би био одбијен.

СССР је, међутим, снабдео Лумумбину владу оружјем и војним саветницима, а када је Лумумба свргнут и ухапшен у државном удару, Совјети су позивали УН да издејствује његово ослобађање.

Патриса Лумумбу су 1961. године погубиле снаге које је подржавала Белгија.

Патрис Лумумба постао је икона панафриканизма и антиколонијализма, а његов син верује да је његово приближавање СССР-у створило трајну везу између Русије и Конга која траје до данас, као и у другим афричким земљама – попут Мозамбика и Анголе – које је Совјетски Савез подржавао током Хладног рата.

"Ако говоримо о франкофоном подручју Африке, о медијима који имају велики утицај, који се слушају, онда су то најмање 90 одсто западни медији", рекао је Роланд Лумумба. "Њихов став према сарадњи (са Русијом) је, наравно, непријатељски, али обичан човек то непријатељство не доживљава", истакао је он.

"Упркос пропаганди која се води у Африци против Руса, приметно је да она не утиче на људе како је замишљено", рекао је он.

Лумумба је разговарао са РТ на маргинама другог самита Русије и Африке у Санкт Петербургу, који је завршен у петак. Упркос притисцима са Запада о којем су говорили и руски и афрички лидер, 17 шефова држава ипак је отпутовало у Санкт Петербург, а још 32 лидера су послала дипломате и званичнике.

Самит је закључен усвајањем документа од 74 тачке у којем су наведене кључне области сарадње са Москвом, од трговине и безбедности до нуклеарне енергије и климатских промена.

Поред тога, руски председник Владимир Путин најавио је улагање од 1,2 милијарде рубаља (око 13 милиона долара) у афричке здравствене системе и обећао између 25.000 и 50.000 тона житарица за Буркину Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалију, Централноафричку Републику и Еритреју.

image