Турски министар критиковао Шведску и Финску: Нема помака у испуњењу захтева

Анкара тражи да Шведска и Финска подрже Турску у борби против тероризма, како би њихова кандидатура за чланство у НАТО била прихваћена

Шведска и Финска још нису испуниле захтеве Турске који се тичу изручења осумњичених за тероризам, иако је то услов за улазак у НАТО који им је Анкара поставила, изјавио је турски министар правде Бекир Боздаг.

"Обавили смо позитивне разговоре у којима су дали нека објашњења. Међутим, Финска и Шведска нису изручиле ниједну особу", рекао је Боздаг за телевизијски канал "А Хабер".

Истиче да Анкара тражи да две нордијске земље подрже Турску у борби против тероризма, како би њихова кандидатура била прихваћена.

Финска и Шведска су у мају поднеле захтев за чланство у Алијанси, тврдећи да је такав потез неопходан "како би се заштитили од Русије".

Војни блок предвођен Сједињеним Америчким Државама даје свакој чланици право приговора на проширење, који су Турска и Мађарска искористиле. Будимпешта је обећала да ће ратификовати пријаве до средине децембра, док Анкара није поставила рок.

Услов Анкаре да одобри приступ Шведске у НАТО јесте да та земља изручи курдске сепаратисте који су оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године, али и да укине рестрикције на трговину оружјем са Анкаром.

Две потенцијалне чланице потписале су у јуну споразум са Турском у којем су се обавезале да ће се позабавити овим захтевима. Међутим, тај процес иде изузетно споро, а Анкара не крије незадовољство.

Раније данас званичници су оценили да Турска неће потписати сагласност за приступ Шведске у НАТО пре краја године, а вероватно ни до избора заказаних за 2023. годину. Такође тврде да председник Реџеп Тајип Ердоган неће хтети да се бави тим питањем пре избора заказаних за јун наредне године.

Ердоган би у петак требало да се састане са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом како би разговарали о проширењу Алијансе, али и о сукобу у Украјини. Столтенберг је раније охрабрио Шведску и Финску да прихвате захтеве Анкаре.