Свет

Пао и шведски "ЦВ90": Руска војска заробила борбено возило украјинских снага (ВИДЕО)

На мрежама се такође може наћи и снимак који наводно приказује тренутак када ракета погађа возило шведске производње "ЦВ90"
Пао и шведски "ЦВ90": Руска војска заробила борбено возило украјинских снага (ВИДЕО)© Jorchr CC-BY-SA-3.0

Руске снаге заробиле су прво шведско пешадијско борбено возило "ЦВ90" од украјинских снага. Снимак заробљеног возила објавила је у недељу новинска агенција РИА Новости.

Фотографије руских војника како позирају испред "ЦВ90" појавиле су се у суботу на друштвеним мрежама. Како преноси Реадовка, возило је заплењено током борби у Луганској области.

Шведско борбено возило пешадије је погођено преносним ракетним бацачем. Командант је погинуо у експлозији, док је остатак украјинских трупа изашао и побегао, пренеле су РИА Новости.

На снимку се види рупа у оклопу "ЦВ90" коју је направила ракета. Види се и унутрашњост возила, где су многи знакови преведени са енглеског на руски како би их Украјинци разумели.

Возила "ЦВ90" су у служби шведске војске од 1993. године, и опремљена су топом од 40мм и имају оклоп који може да издржи ударе пројектила калибра 30мм.

Шведска је најавила слање ових возила Украјини у јануару ове године, док је украјински министар одбране Алексеј Резњиков рано у јуну објавио да су она стигла. Према подацима са платформе за праћење "Орикс", Кијев је добио укупно 50 возила "ЦВ90"

На мрежама се такође може наћи и снимак који наводно приказује тренутак када ракета погађа возило шведске производње.

Руске снаге су током сукоба заузеле различите комаде војне технике које су са Запада стигле у Украјину, од којих су неки били изложени у Парку Патриота у Московској области.

Трофеји прикупљени последњих недеља укључују и борбено возило "бредли" америчке производње и француски лаки тенк "АМX-10".

image