Свет

Глобално загревање, или људска рука: Већина од чак 667 пожара у Грчкој плод паљевине

Само у јулу у пожарима у Грчкој је изгорело 400 квадратних километара земљишта
Глобално загревање, или људска рука: Већина од чак 667 пожара у Грчкој плод паљевине© Tanjug7AP Photo/Petros Giannakouris

Већину пожара који су у претходним недељама избили у Грчкој изазвала је "људска рука", изјавио је министар за климатске промене ове државе Василис Кикилиас.

Он је навео да је забележено чак 667 пожара, више од 60 дневно, око Атине, на Родосу, Крфу, Евији, код града Волоса и другим местима.

"Нажалост, већину пожара је изазвала људска рука, било злочиначким немаром или са намером", каже Кикилиас.

Есктремне врућине у првим недељама јула, који би могао да буде запамћен као најтоплији месец икада, потпомогле су ширењу пожара у Грчкој, али и другим државама Европе и света.

Званичници су упозорили и на улогу климатских промена у избијању пожара, па је Кикилиас тако изјавио да је "климатска криза донела незапамћени топлотни талас".

Само у јулу, у пожарима у Грчкој је изгорело 400 квадратних километара земљишта (годишњи просек је 500 квадратних километара), а Кикилиас наводи да то није нешто што ће се завршити ове године, већ ће трајати и да је "неопходно да се суочимо са последицама".

Више од 20.000 људи евакуисано је у Грчкој, како локално становништво, тако и бројни туристи, од којих највећи број из Велике Британије.

Пад температуре и мирнији ветар помогли су у борби са ватром, а сви велики пожари су обуздани до петка у подне, саопштили су званичници грчке ватрогасне службе. Ниже температуре помогле су и у обуздавању пожара на Сицилији и у Хрватској.

Званичници Европске уније криве климатске промене за све већу учесталост и интензитет шумских пожара широм Европе и напомињу да је 2022. година била друга најгора година када је у питању штета од шумских пожара.

Грчки лист "Катимерини", међутим, уочава још један проблем - људи осумњичени за подметање пожара често се "извуку" са малим казнама, с обзиром да је у овим случајевима тешко доказати кривично дело. Тако ретко ко одслужи затворску казну, а крвици за пожаре који имају ужасне последице по људе, животиње и животну средину практично остају некажњени.

image