Свет

Кенеди Млађи: Бајден одбио да ми обезбеди заштиту Тајне службе

Секретар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајоркас утврдио је да "заштита Тајне службе за Роберта Кенедија Млађег у овом тренутку није оправдана"
Кенеди Млађи: Бајден одбио да ми обезбеди заштиту Тајне службе© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Кандидат за председника Сједињених Америчких Држава Роберт Кенеди Млађи, чији је отац убијен током кампање 1968. године, изјавио је да је Министарство унутрашње безбедности одбило његов захтев да буде заштићен од стране Тајне службе.

"Од убиства мог оца 1968. године, председнички кандидати добијају заштиту Тајне службе, али не и ја", приметио је Кенеди у објави на Твитеру.

У захтеву за заштиту Тајне службе, наводи Кенеди, налази се и извештај од 67 страница у којем су детаљно описани безбедносни ризици, осим "уобичајених претњи смрћу". Додаје да је администрација председника Џозефа Бајден након 88 дана без одговора одбила захтев, иако је уобичајени период за обраду захтева председничких кандидата 14 дана.

Секретар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајоркас утврдио је да "заштита Тајне службе за Роберта Кенедија Млађег у овом тренутку није оправдана".

Твитер је Кенедијевој објави додао напомену у којој се наводи правило "да ће председнички кандидати добити заштиту тек у року од 120 дана од општих избора". Међутим, у америчком закону ово правило се односи на заштиту супружника председничких кандидата.

Да се закон у претходним деценијама и није толико поштовао и да постоје бројна одступања, показује и чињеница да су Доналд Трамп и Бен Карсон добили заштиту Тајне Службе 365 дана пре дана избора 2015, а бивши председник Барак Обама чак 551 дан пре избора 2007. године.

С обзиром да је до следећих америчких председничких избора остало још 465 дана, јасно да је Кенеди подобан за заштиту Тајне службе, а вероватно је под већом претњом у односу на друге кандидате, с обзиром на трагичну историју убистава у породици Кенеди. И поред ових чињеница, а с обзиром на то да је Бајденова администрација почела да цензурише Кенедија још на самом почетку његове кампање, епилог није изненађујући.

image