Свет

Кијев: Следеће седмице почињемо разговоре са Вашингтоном о безбедносним гаранцијама

Украјици се надају да ће билатерални споразуми о безбедности почети да се примењују пре самита НАТО-а 2024. године.
Кијев: Следеће седмице почињемо разговоре са Вашингтоном о безбедносним гаранцијамаwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Кијев ће следеће недеље почети разговоре са Вашингтоном о билатералним безбедносним гаранцијама, рекао је Андриј Јермак, шеф канцеларије председника Украјине Владимира Зеленског.

"Ове гаранције ће важити све док Украјина не добије чланство у НАТО-у, што је најпоузданија гаранција безбедности", написао је он на свом Телеграм каналу, преносе " РИА Новости".

Према речима Јермака, реч је о одбрани и финансијској подршци, као и о санкцијама Русији. Последњег дана самита НАТО-а у Вилњусу, земље Г7 објавиле су декларацију подршке Украјини, која предвиђа закључивање билатералних споразума о војној подршци земљи, као и планове у случају новог сукоба са Русијом.

Безбедносне обавезе наведене у њему не предвиђају конкретне временске оквире за имплементацију. Документ такође не садржи никакав временски оквир у вези са пријемом Украјине у Алијансу. Кијев је изразио наду да ће "безбедносне гаранције" бити у функцији пре самита НАТО-а у Вашингтону 2024. године.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков напоменуо је да би ова одлука могла бити бременита "средњорочно, дугорочно, па чак и краткорочно са веома, веома негативним последицама".

Русија је прошлог пролећа послала ноту земљама НАТО-а због испоруке војне помоћи Украјини. Москва је више пута напоменула да ће сваки терет који садржи оружје за Кијев постати легитимна мета руске војске.

image