Свет

Турски министар енергетике: Ново гасно чвориште допринеће безбедности снабдевања Европе гасом

Председник Руске Федерације Владимир Путин је прошле недеље рекао да формирање гасног чворишта на територији Турске остаје на дневном реду
Турски министар енергетике: Ново гасно чвориште допринеће безбедности снабдевања Европе гасомGetty © Sean Gallup/Getty Images

Формирање новог гасног чворишта у Турској уз сарадњу с Русијом допринеће европској енергетској сигурности, оценио је турски министар енергетике и природних ресурса Алпарслан Бајрактар.

"Гас који се се испоручује у Турску (у оквиру пројекта чворишта) битно ће допринети сигурности снабдевања енергентима, посебно за југоисточну Европу. Таква енергетска сарадња доприноси решавању регионалних сукоба на дуже стазе", рекао је он за телевизију "А хабер".

Председник Руске Федерације Владимир Путин је прошле недеље рекао да формирање гасног чворишта на територији Турске остаје на дневном реду. Како је истакао, пројекат такође подразумева оснивање електронске трговинске платформе за снабдеваче Европе гасом.

Путин је предложио формирање овог чворишта, иначе највећег у Европи и Турској, у октобру 2022. године. Чвориште ће такође омогућити да се настави транспорт гаса који је требало да се шаље кроз Северни ток. 

Анкара је поручила да је неопходна инфраструктура за реализацију пројекта спремна, али да треба учинити измене у закону. 

Прве законодавне одлуке донете су почетком априла, а односиле су се на активности турске нафтне и гасне компаније "Ботас", као и низа других добављача.

image